Kovács Nimród Borászat

Ízek, borok, hangulatok (Receptajánló NJK-vel)

E havi receptünk a WineSofa ajánlásával:
Báránycomb céklával, polenta krémmel, konfitált hagymával és gombával.

Hozzávalók
– 1½kg báránycomb
– ½kg libazsír
– 1 hagyma
– 1 sárgarépa
– 2 ág kakukkfű

A körethez:
– 100g kukoricadara
– 300ml tej
– 100 g vaj
– 2 ág kakukkfű
– 2 evőkanál cékla lé
– 5 vöröshagyma
– gomba
– só, bors

Az elkészítés módja
Melegítsük fel a libazsírt 90 fokra, tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket és a báránycombot, majd süssük 130 fokon, két órán át.
Közben keverjük össze a kukoricadarát a hideg tejjel, és kis lángon főzzük 20-30 percig, folyamatos keverés mellett. Hagyjuk az így elkészült polentát kissé hűlni, majd keverjük bele a vajat, a kakukkfüvet, és sózzuk. Vágjuk kockára a megtisztított vöröshagymát, adjuk hozzá a maradék vajat és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük alufóliába, s gőzöljük 140 fokos sütőben 30 percig. Közben a darabokra szelt gombát gyorsan pirítsuk át egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Az étel mellé a KNW zászlóshajó-borát, a 2009-es Nagy-Egedi NJK-t ajánlják, amelyről ezt írják:

A borászat legrangosabb válogatása a legjobb szőlőültetvényekről, a legjobb évjáratokban. Sűrű és koncentrált illat, a mentol, az édesgyökér, a csokoládé, kakaó, vanília, aszalt szilva együttese. Sűrű, szinte „harapható” bor, a szájpadlásnál a csokoládé, mentol, vanília, füst, fekete ribizli és szeder ízei jelentkeznek lágyan. Élénk savak, koncentrált, testes, magas alkoholtartalmú bor, végtelenül hosszú lecsengéssel.

A recept és a borajánló a BBC GoodFood Hungary Magazine 27. számában olvasható:

Az eredeti recept itt olvasható:

Az étel mellé ajánlott borunk: 2009-es Nagy-Egedi NJK