Kovács Nimród Borászat

Ízek, borok hangulatok – receptajánló a KNW 2016-os Egri Csillagával

Szilvásváradi pisztráng citrusos sárgarépa-variációval és citrommajonézzel
Ezúttal az egri Macok Bisztró és Borbár séfjének, Macsinka Jánosnak alkotását mutatjuk be, jó szívvel ajánlva hozzá új, jó ivású, határozott savgerincű Egri Csillagunkat, amelynek citrusosságát, frissességét és gyümölcsösségét szépen kiemeli az ételben található enyhe sós-citromos fuvallat. Fehér házasításunkat zömmel Leányka és Olaszrizling alkotja, hozzájuk szegődik társul a Szürkebarát és a Chardonnay.

Hozzávalók:
– egy pisztráng kifilézve
– két lila- és két sárgarépa
– 1 citrom
– 1 narancs
– csipet fekete só
– 2-3 kanál olívaolaj
– 1-2 kaffírlime-levél
– csipetnyi cukor,
– só

Az elkészítés módja
A pisztrángot kifilézzük, só és cukor keverékében pihentetjük. Formázás után 52 fokon szuvidáljuk, majd jeges vízben visszahűtjük. A lila és sárga répát vékony szalagokra vágjuk, s citrusos-olívás marinádba tesszük. A leeső részekből kétféle répakrémet készítünk: narancs-, lime-, és citromlé, kafírlime-levél és gyömbér hozzáadásával pároljuk, majd thermomixerben pürésítjük. Tálaláskor citrommajonézzel és pisztrángkaviárra díszítjük, s fekete sóval hintjük.

A recept a 2016-os Top 100 Legjobb magyar bor kiadványban jelent meg.