Kovács Nimród Borászat

Receptajánló díjnyertes borunk jegyében

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztával

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztávalHozzávalók:
• 4 kacsacomb
• 750 ml minőségi, testes vörösbor (Soul Syrah)
• 2 szál sárgarépa, 1 cm-es darabokra kockázva
• 2 szál szárzeller, 1 cm-es darabokra kockázva
• 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 5 nagyobb ág kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma felaprítva
• 750 ml csirke vagy zöldség alaplé
• só, bors
• 1 csokor friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:
Először a páclevet készítjük el. Ehhez egy nagy tálba öntjük a bort, beletesszük a felaprított répát, szárzellert, hagymát, fokhagymákat, a kakukkfüvet, végül a kacsacombokat is a páclébe fektetjük.
Lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk róla a bort, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.
Egy serpenyőben olajat hevítünk nagy lángon. Beletesszük a kacsacombokat, és mindkét oldalukon 2-2 percig pirítjuk, majd kivesszük. A pácléből a zöldségeket leszűrjük, és a kacsacombokból kisült zsíron 5 percig pároljuk.
Ezután visszatesszük a kacsacombokat, beleöntjük a páclevet (kakukkfűvel, hagymával, fokhagymával együtt), és felforraljuk. Mikor felforrt, az alaplevet is beleöntjük. A combokat 2,5-3 óra alatt puhára főzzük, amíg a húsa a csontról le nem válik. Majd a húst, a zöldségeket kiszedjük, a kakukkfüvet kidobjuk, a levet pedig további 20 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A kacsahúst leszedegetjük a csontról, és a zöldségekkel együtt visszatesszük a mártásba.
Pappardelle tésztával vagy széles metélttel tálaljuk.

A receptet itt találtuk: http://izboltiz.cafeblog.hu/cimke/husetelek/

Gasztronómiai kisokos:
A pappardelle szó az olasz toszkán dialektusában használt pappare szóból származik, melynek jelentése örömmel enni, szinte már-már gyermekies módon.

Még többet az olasz tésztákról: http://www.izesitalia.hu/2012/12/pappardelle.html