Kovács Nimród Borászat

Grillezett vörös tonhal steak cukkinis kölestoronnyal

kép eredete:http://tuzrolpattant.reblog.hu/grillezett-voros-tonhal-steak-cukkinis-sutotokos--meyer-citromEzt a pompás halételt új évjáratú, 2015-ös 777 Pinot Noirunkhoz ajánljuk.
Hozzávalók:

  • 2 szelet vörös tonhal
  • só, bors, olívaolaj

A kölestoronyhoz:

  • 1 pohár köles
  • 1,5 pohár szárnyas alaplé / húsleves
  • + fél pohár a zöldségekhez
  • 1 kisebb cukkini
  • a cukkinivel megegyező mennyiségű sütőtök
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • só, bors, olívaolaj

A kölest olívaolajon enyhén megpirítjuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a citromhéjat-, és levet, sózzuk. Fedő alatt néhány percig pároljuk, hogy épp csak „pergős” legyen. Közben a zöldségeket egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk, sózzuk és roppanósra pároljuk a fél pohárnyi alaplében.
A tonhal steak-eket a sütést megelőzően legalább 10 perccel előbb sózzuk, borsozzuk. A szeletek mindkét oldalát bekenjük olívaolajjal, és forró grillserpenyőben 1,5-2 percig sütjük oldalanként. Egy nyitható kis formában vagy ételgyűrűben felváltva rétegezzük a kölest és a zöldséget. (Jó tanács: ha nincs ilyenünk otthon, akár PET palackból is barkácsolhatunk ilyen gyűrűt, ha levágunk egy ”szeletet” ásványvizes palackból, de használhatunk kiürült kukoricakonzerves dobozt is, aminek az alját is levágjuk.)
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Az eredeti receptet itt találtuk.