Kovács Nimród Borászat

Varázslatos város, varázslatos borok

2018. május 30. 19:27

Szeretjük, hogy a KNW kóstolóvendégei Eger vendégei is: ebben a csodás barokk városban töltenek el egy rövid vagy egy hosszú hétvégét, bejárják a várost, felkeresik a jó éttermeket, ejtőznek a Török-fürdőben, a strandon vagy az egerszalóki termálmedencékben, s közben szünetet tartva, vagy a napot megkoronázva, az estét élményé emelve verőszalai pincészetünkbe látogatnak, s itt kóstolják meg borainkat, ahol azokat legnagyobb választékban találják meg. (tovább…)

Palackban új Egri Csillagunk

2018. április 28. 13:23

Olaszrizling, Leányka, Chardonnay és Pinot Gris – nem változtattunk jól bevált négyesünkön, s idén is e fajtákból alkottuk meg Egri Csillagunkat, “Mindennapi örömök” borcsaládunk közkedvelt tagját. A 2010-es évek elején fiatal egri borászok által életre hívott, s az Egri Bikavér fehér párjaként meghatározott házasításnak a szabályok szerint legalább ötven százalékban Kárpát-medencei fajtákat kell tartalmazni, miközben az illatos fajták aránya nem lépheti át a harminc százalékot. Klasszikus, superior és grand superior kategóriái fellelhetők az egri borvidéken. (tovább…)

Új főborász a KNW-nél

2018. április 3. 19:36

Semmi sem állandó, csak a változás maga – ezt mondta a bölcs Hérakleitosz, ókori görög filozófus. (tovább…)

Borászunk avat be a KNW-Bikavérek titkaiba

2018. február 27. 15:21
Grőber Jenő

 

“Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”
(Garay János)

(tovább…)

Borkóstolónak indult, lánykérés lett belőle…

2018. január 31. 15:01

Akik már jártak nálunk borkóstolón, bizonyára jó szívvel emlékeznek vissza borainkra, felidézik magukban a pinceágak mélyén sorjázó francia, magyar és amerikai tölgyfahordóink melengető méltóságát. Talán találkoztak Eta nénivel, 76 évesen nyugdíjba vonult ikonikus munkatársunkkal, aki a kezdetektől velünk volt, nagy szívvel és nagy lélekkel simította nap mint nap címkéinket palackjainkra.

(tovább…)

Viszlát 2017, légy üdvözölve 2018!

2018. január 3. 16:30

Szokás ilyenkor év elején visszatekinteni az előző 12 hónapra, ezt tesszük most mi is. Büszkék lehetünk, kemény munkával, folyamatos törődéssel és odafigyeléssel, s borászatunk minden dolgozójának közreműködésével remek évet zártunk.

(tovább…)

Más-más hordóban “játszanak” az All that Jazz tagjai

2017. december 1. 15:29

Vörösboraink nagy része már hordóban érlelődik, egy kevés nyilasmári Merlot, Kékfrankos és nagyfai Cabernet Franc várja még tartályban, hogy a következő hetekben a pinceágakba kerülhessen. Préselés után megvolt az első fejtés, a Pinot Noir-nál lement az almasav, ezeket a tételeket le is kéneztük. Ez a helyzet a KNW-nél november végén, s cél pedig az, hogy év vége előtt az összes arra szánt bor lekerüljön a hordókba, s lekénezve várja az újév beköszöntét. (tovább…)

Még egyszer a Nagy-Eged-hegy Mesterkurzusról

2017. november 2. 15:49

„Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen.”
Dr. Rohály Gábor, borakadémikus

 

(tovább…)

Jó szüret Egerben, Nagy-Eged-hegy mesterkurzus Budapesten

2017. október 4. 08:49

Szeptember 11-én kezdtük el az idei szüretet, s a hónap utolsó harmadára már hordókban állt a Battonage Chardonnay, amelyből idén várhatóan 16 ezer palackot készítünk. E közkedvelt borfajtánk az egyedi technológiának köszönhetőn kiváló, selymes-vajas, telt ízű, az erjedési folyamatban keletkezett finom seprőt ugyanis közel egy éven át rendszeresen felkeverjük, így a szárazanyagban lévő ízek, aromák koncentráltan jelennek meg a borban, Maga a „batonnage” szó francia eredetű, nyers fordításban a „botolás, bottal való foglalatoskodás” a jelentése.  (tovább…)

Felkészülni, vigyázz, rajt: szüret!

2017. augusztus 31. 15:26

Már kezünkben a rajtzászló, s várhatóan szeptember 5-6 körül meg is lendítjük, jelezve: elkezdődik a szüret, borászatunk életében évről-évre az egyik legnagyobb kihívás. Innentől kezdve egy-másfél hónapig a KNW apraja-nagyja a szőlőszemeket figyeli, az eget kémleli, jó termésért és száraz, napsütötte időért imádkozik. Szőlészeink, borászunk szemei alatt előbb karikák, később igazi árkok rajzolódnak majd ki, hisz egész éves munkájuk csúcsosodik ki erre az időszakra, s ez meglehetős stresszel jár. (tovább…)