Kovács Nimród Borászat

Jó szüret Egerben, Nagy-Eged-hegy mesterkurzus Budapesten

2017. október 4. 08:49

Szeptember 11-én kezdtük el az idei szüretet, s a hónap utolsó harmadára már hordókban állt a Battonage Chardonnay, amelyből idén várhatóan 16 ezer palackot készítünk. E közkedvelt borfajtánk az egyedi technológiának köszönhetőn kiváló, selymes-vajas, telt ízű, az erjedési folyamatban keletkezett finom seprőt ugyanis közel egy éven át rendszeresen felkeverjük, így a szárazanyagban lévő ízek, aromák koncentráltan jelennek meg a borban, Maga a „batonnage” szó francia eredetű, nyers fordításban a „botolás, bottal való foglalatoskodás” a jelentése.  (tovább…)

Felkészülni, vigyázz, rajt: szüret!

2017. augusztus 31. 15:26

Már kezünkben a rajtzászló, s várhatóan szeptember 5-6 körül meg is lendítjük, jelezve: elkezdődik a szüret, borászatunk életében évről-évre az egyik legnagyobb kihívás. Innentől kezdve egy-másfél hónapig a KNW apraja-nagyja a szőlőszemeket figyeli, az eget kémleli, jó termésért és száraz, napsütötte időért imádkozik. Szőlészeink, borászunk szemei alatt előbb karikák, később igazi árkok rajzolódnak majd ki, hisz egész éves munkájuk csúcsosodik ki erre az időszakra, s ez meglehetős stresszel jár. (tovább…)

Készülünk a szüretre…

2017. augusztus 11. 16:19

Igen, mi is jól tudjuk, hogy még csak augusztus első felében járunk, s legalább négy-öt hét, amíg valóban elkezdődik az idei szüret. Ám az előkészületekkel úgy vagyunk, mint az okos parasztgazda: nem szeretünk kapkodni, mert a sietség mindig bajjal jár.

(tovább…)

Csonkáztunk az ültetvényeken

2017. július 19. 16:01

Nem, mielőtt bárki félreolvasná: nem csónakáztunk. Bár a nagy hőségben szőlészeinknek talán jobban esett volna az abádszalóki öbölben egy vitorláson hűsölni, ehelyett azonban kemény munka folyt dűlőinkben.
Jó, ha tudjuk, hogy kifejlett állapotban lévő szőlőtőkéink 2-3 méteres hajtást fejlesztenek évente, s ennek a hosszúságnak a felét június közepéig elérik. Ha ezek a lombok egymásra hajolnak, sűrűbbé válnak, könnyebben alakulnak ki betegségek. De legalább ekkora probléma, hogy egy ilyen tömött hajtásbokor alatt kevesebb napfény éri a fejlődésnek induló fürtöket, és nem érik be jól a termés.

(tovább…)

Angol borbírák, magyar fotóművészek a KNW-nél

2017. június 19. 16:53

Battonage MajálisAz elmúlt hónapokban ültetvényeink “háza tájáról” szóltak blogbejegyzéseink, kalandozzunk hát ezúttal a borászatban. Májusban pompás programok helyszíne volt tradicionális, verőszalai pincénk, s reméljük sokaknak nyújtottunk felejthetetlen élményt borainkkal.

(tovább…)

Nem volt tréfás az áprilisi hó, de már várjuk a májust

2017. április 27. 18:32

Nagy EgedDermedten néztük a Nagy-Eged hegy „porcukros” lankáit április 20-a és 22-e között: nemcsak az időjárás volt fagyos, a mi szívünkbe is jeges rémület költözött. Mint korábbi blogunkban írtunk, a hosszú és kemény tél ellenére ültetvényeinken már március elején megindult a nedvkeringés, s megpattantak a rügypikkelyek, ami azt jelenti, hogy a növény fejlődni kezdett. Ezt a folyamatot egy kisebb-nagyobb hideghullám legfeljebb lelassítja, de nem állítja meg. (tovább…)

Új évjáratú 777 Pinot Noirunk az Egyesült Államokban debütál

2017. április 10. 06:59

Wine a'More TravelMindig nagy izgalommal jár, amikor egy szülő útjára engedi a csemetéjét: talán csak a szomszéd város egyetemére, talán a fővárosba, netán egy európai országba, vagy még messzebb, egy távoli, tengeren túli világba. Így vagyunk ezzel mi is, amikor új évjáratú borainkat e földteke másik oldalára küldjük, miként tettük ezt április első napjaiban, amikor elindult egy nagyobb szállítmányunk az amerikai piacra. Elsősorban birtokboraink képviselik azt a filozófiát, amelyben egyre inkább meg tudjuk mutatni a nagyvilágnak a „magyar Burgundia”, az egri borvidék igazi arcát, azt a szakmai alázatot, s a minőség iránti feltétlen odaadást, amelynek jegyében boraink készülnek. (tovább…)

Pattannak a rügypikkelyek

2017. március 4. 11:40

Mozgásban a március
Nedvkeringés
A januári hó, s a februári fagyok miatt kissé lelassult az élet, nemcsak a városban, hanem az ültetvényeken, s a pincészetben is. A március első napsugarai azonban – mintha egy láthatatlan kéz indítaná be tavaszi perpetuum mobile-nket – mozgásba lendítették a természet csodás ingáját. Ültetvényeinken látványosan beindult a nedvkeringés, vagyis az a folyamat, melynek során a gyökerek a talajból felveszik a vizet és ásványi anyagokat, majd ez utóbbiakat részben már szerves vegyületekké alakítva szállítják a sejtek a gyökértől szárrészeken át a levelek felé – írja a Kertészeti Lexikon. (tovább…)

„Ha csöpög a Vince, telik a pince”

2017. január 27. 15:37

NagyafaiAz elmúlt húsz évben talán sosem volt még olyan nehéz dolga Kalmár István mórahalmi hegybírónak, mint most januárban, amikor az ópusztaszeri emlékparkban tartott hagyományos Vince napi vesszővágáskor meg kellett jósolnia az idei várható termést.  – Ahol mínusz 23 fokot mértek, ott a rügyeknek akár harmada is károsodhatott – mondta. Szavai szerint imádkoznunk kell Szent Vincéhez, hogy a tél további részében óvja meg az ültetvényeket. (tovább…)

Május: vihartépte szőlők és kettéhasadt eperfa

2014. június 19. 12:21

vihar karokSzomorúan alakult az év ötödik hónapja. A május első napsütéses hete után viharos és annak következtében tragikus időszak köszöntött be a szőlőterületeinken. Májusban – mint tudjuk – gyakoriak a záporok, zivatarok, felhőszakadások és még a jégeső is. Ez idén sem volt másként.

A hónap közepétől nap nap után dörgött, csattogott felettünk az ég. Hömpölygött a víz a városban, dagonyáztunk a mocsárban a szőlőterületeken. Az Nagy-Egeden jég is esett, de kárt nem okozott, a szőlők szerencsésen megúszták. (tovább…)