Kovács Nimród Borászat

Kovács Nimród a bikavérről a Trade magazinban

2017. augusztus 14. 19:21

Rhapsody&SuperiorSzeptemberben boros melléklettel jelentkezik a rangos Trade magazin, amely ezúttal kiemelt borvidékként fókuszál az egrire, s azon belül is a hungarikumok sorába emelt bikavérre. Kovács Nimród a lapnak adott interjúban a többi között arról beszélt, hogy a burgundiai borvidékhez hasonlatos hűvös klíma és a jó talajszerkezet kiváló borok készítésére ad lehetőséget, s az egri egy igazán különleges adottságú borvidék. Szólt arról is, hogy a KNW tiszteleg a közkedvelt vörös házasítás előtt: Superior Bikavér borunkat a fajta megalkotója, Grőber Jenő egri borász és borkereskedő emlékének ajánljuk.

Arról, hogy a KNW tulajdonosa hová pozicionálná az egri borokat, s mi a véleménye a hungarikumokról, a Trade magazin soros kiadványában további részletek is kiderülnek.

Budapest Borfesztivál: KNW a 20-as standon

2017. augusztus 14. 19:18

Kovács NimródAz indián nyár első napjaiban nyitja meg kapuit Európa egyik legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál, amelynek ezúttal is a Budai Vár ad helyet, így a főváros impozáns panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának legnagyobb ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá.
(tovább…)

Egy kis quiche a Dixie-hez

2017. július 22. 19:17

Quiche (foto: www.mindmegette.hu)Néhány hete került ki a piacra legújabb fehér házasításunk a Battonage Chardonnay és Pinot Gris alapokon nyugvó Dixie. A forró nyári napokat követő enyhe esték pazar kísérője lehet, főként, ha egy könnyed, franciás fogással kínáljuk.
(tovább…)

Sikeres Bikavér Ünnep

2017. július 22. 19:16

Egri Bikavér ünnep 2017.Idén immár 21. alkalommal rendezték meg Egerben az Érsekkertben az Egri Bikavér Ünnepet. A négy nap során rengetegen keresték fel KNW standját, s elismeréssel adóztak borainknak. Voltak visszajáró vendégeink, akiknek hűségét ezúton is köszönjük!

KNW a Vince Magazinban

2017. július 22. 19:14

Kovács NimródA rangos Vince Magazin augusztusi száma hosszú cikkben foglalkozik a Kovács Nimród Borászat díjnyertes boraival, értékesítési filozófiájával, s az amerikai piaccal való intenzív kapcsolatával. Megtudhatjuk, miért jó példa a tudatos építkezésre a borászat stratégiája, s azt is, vajon el lehetne-e adni az USA-ban néhány nap alatt a teljes hazai minőségi borkészletet. Kiderül az írásból, hogy nemcsak az amerikai jog és az állami szinteken gyakran különbözőképpen szabályozott piac ismerete a fontos, de a személyes jelenlét is, s ha hallgatnak a szerzőre, a jövőben nemcsak aranyba vagy festményekben, hanem Grand Bleu-be és NJK-be is befektetnek az igazi stratégák.

Bikavér ünnep Szent Donát napján

2017. június 28. 19:12

Bikavér fesztiválAhogy eddig, most is ott leszünk az Egri Bikavér ünnepen, amelyet immár 21. alkalommal rendeznek meg Egerben, ezúttal július 6-tól 9-ig. Az érsekkerti sátrunknál a 2016-os Egri Csillaggal és Egri Roséval, a 2014-es Egri Bikavérrel, valamint MONOPOLE birtokboraink közül a 2013-as Rhapsody-val és a 2012-es Superiorral várjuk vendégeinket. Gasztronómiai partnerünk az egri Forst Ház, amely boraink mellé kemencében sült császárhúst kínál, pirított újburgonyával és házi jeges kovászos uborkával. Élmény lesz! http://www.bikaverunnep.hu/

Blues Kékfrankos ´14 – nehéz évből remek bor

2017. június 28. 19:09

Monopole Bules Kékfrankos 2014Van egy borász mondás arról, hogy három különböző évjárat létezik: kiváló, jó és kihívásokkal teli. Nos, úgy tűnik, a 2014-es évre ez az utóbbi igaz: ember legyen a talpán, aki ebben az esztendőben is ki tudta hozni a legjobbat a szőlőiből. Nos, mi borászunk és szőlészeink közös munkájának, odafigyelésének köszönhetően remek Kékfrankost tehetünk le ebben az évben is az asztalra. Persze más, mint a 2013-as, talán összetettebb, kezdetben nehezebben tárulkozik ki, s nem adja könnyen magát, de értő kezekben és értő szívekben megmutatja zsenialitását.

Nem volt túl könnyű a 2014-es év a hazai borászatok számára – nyilatkozta a vinoport.hu-nak korábban dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fejlesztési igazgatója, aki szerint a 2014-es évjárat leginkább a 2010-eshez hasonlítható. Szép, változatos és sokszínű borok készülnek, de az igazán mély, koncentrált nagy borokról le kell mondanunk. Ám a borok frissek lesznek, némi teltséggel, s a tételeket a magasabb savtartalom jellemzi.

Blues Kékfrankosunkban mély harmóniában ötvöződnek az illatok, ízek a terroir kínálta egyedi ásványossággal. Szilva, cseresznye és étcsokoládé aromája válik eggyé a kiegyensúlyozott savakkal, selymes tanninokkal, s ez a harmónia az évek múlásával csak még szebb és élvezetesebb lesz.

Bemutatjuk a KNW új szereplőjét, a Dixie-t!

2017. június 28. 19:04

Dixie 2016Már a KNW polcain sorakozik legújabb fehér házasításunk, a Chardonnay és Pinot Gris alapokon nyugvó Dixie. A Chardonnay-t klasszikus burgundi technológiájával alkottuk, barrique hordós erjesztéssel, seprőn tartással, többszöri felkeveréssel. Ásványosságát válogatott dűlőink riolit tufatalaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította.
Kétharmada Chardonnay, amelyet közel egy esztendőn át tartunk finom seprőn, a Battonage technológiát használva, a finom seprőt felkeverve, amely klasszikus, 225 literes, magyar kádárcég készítette francia és magyar tölgyfahordókban erjedt és érlelődött. A Pinot Gris ellenben tartályban erjedt, “reduktív”, ez adja házasítsunk üde savait és friss, ropogós zamatait. Minimális maradékcukor tompítja a szögleteket, s teszi élvezetessé borunkat, amelyet a friss savak, az intelligens hordó, az üde korty, a zöldalma, a puncsfagyi, a vanília, a nyár „érzete” tesz teljessé. A Chardonnay-ban megbúvó érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi terroirjaink egyedi adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. A Pinot Gris aranysárga színe visszatükrözi az érett alapanyagot. A fajtára jellemző illat mögött bodzavirág, barack és trópusi gyümölcs kavalkád rejtőzik. Könnyű ételekhez, gyümölcsökhöz és édességekhez javasoljuk, vagy csak egyszerűen egy szép este kísérőjeként.
(tovább…)

ALL THAT JAZZ AND MORE

2017. június 26. 16:14

Sokan felvetették már, hogy a jó zene megsokszorozhatja a jó bor nyújtotta élvezeteket. Tudományos kutatások igazolják, hogy a megfelelő muzsika újabb és újabb mélységet, ízérzékelést hívhat elő az éppen kóstolt borból. Ez és a zene univerzális szeretete, valamint a Gyémánt László All that jazz című festménye ihlette az egri Kovács Nimród borászatot arra, hogy kiváló adottságú Monopole dűlőiből (Nyilasmár és Nagyfai) származó különleges tételeit az All that jazz borcsaládba sorolja.
A teljes cikket itt olvashatja: Hamu és Gyémánt: All that Jazz”

all that jazz and more

“Eger a magyar Burgundia”

2017. június 26. 16:08

A chardonnay és a pinot noir hazája
Az Egri borvidék több tekintetben is hasonlít a világ legjobbjának tartott Burgundiához: mindkét helyen egyaránt lehet csúcsminőségű vörös- és fehérborokat készíteni, hasonlóak a klimatikus viszonyok, sőt a Kovács Nimród Winery (KNW) borainak stílusában és borkészítési technológiájában vissza is köszönnek a legkiválóbb francia csúcsborok. Szakértők szerint a két egri KNW dűlő (Nyilasmár és Nagyfai) „gyümölcse” megszólalásig hasonlít a burgundiai Pouilly-Fuissé és Musigny presztízstételeire.
A teljes cikket itt olvashatja: Vince Magazin: “Eger a magyar Burgundia”

Eger a magyar Burgundia