Kovács Nimród Borászat

A híres dijoni klón

2017. november 21. 15:54

Burgundia és EgerA Budapesti Borfesztiválon debütált két burgundiai stílusú borunk új évjáratáról egyébként így ír a HVG szakértője: „A dijoni, úgynevezett 777-es klónnal újratelepített nagyfai és nyilasmári pinot noir ültetvények egyre inkább megtalálják a hangjukat, egyre több elismerést hoznak a pincének. A 2015-ös pinot gyümölcsös, az elegáns hordóhasználattól kecses tétel.” Pinot Noirunk szépen tükrözi a fajta világszerte ismert arculatát. Illatában és ízében a málna és a pirosribizli, valamint a tölgyfahordós érlelésből adódó jegyek fedezhetőek fel, melyek selymes tanninnal párosulnak. A hosszú tölgyfahordós, majd palackos érlelés teszi a bort kerekké és bársonyossá, melyet még évekig megőriz.
(tovább…)

Közönség-kedvenc lett a 777 Pinot Noir

2017. november 21. 15:51

777 Pinot Noir 2015Nyilasmár-Nagyfai ültetvényA nemrég megrendezett Egri Borok Kóstolója – Winelovers Wednesday közönségének kedvenc bora lett borászatunk 777 Pinot Noir 2015 tétele, amire rengetegen szavaztak. Köszönjük! A budapesti rendezvényen „A chardonnay és Pinot Noir útja az egri borvidéken – Irány Burgundia” címmel tartott előadást több egri borász társaságában Kovács Nimród, s itt szintén a kedvelt Pinot Noir volt az egyik főszereplő. Az egri borvidéket bemutató rendezvény arra kereste a választ, hogyan születtek az itteni házasítások, mi a titka hazánk egyik leghűvösebb termőterületének, mitől olyan népszerű az egri terroir és miért itt van hazánk egyik legfontosabb grand cru területe? A KNW tulajdonosa előadásában szót ejtett az általunk kedvelt burgundi fajták, a Chardonnay és a Pinot Noir eredetéről, jellegzetességeiről, s megosztotta azt a vízióját is a közönséggel, hogy e fajtákon keresztül nemcsak felébreszthetjük a világ kíváncsiságát, hanem utat mutathatunk az egri bikavérnek és a többi egri bornak is a világhír felé.

Receptajánló díjnyertes borunk jegyében

2017. november 2. 16:05

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztával

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztávalHozzávalók:
• 4 kacsacomb
• 750 ml minőségi, testes vörösbor (Soul Syrah)
• 2 szál sárgarépa, 1 cm-es darabokra kockázva
• 2 szál szárzeller, 1 cm-es darabokra kockázva
• 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 5 nagyobb ág kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma felaprítva
• 750 ml csirke vagy zöldség alaplé
• só, bors
• 1 csokor friss petrezselyem a tálaláshoz
(tovább…)

Telt házas Nagy-egedi mesterkurzus

2017. november 2. 16:04

Mesterkurzus 2.0Telt házzal zajlott és hatalmas sikert aratott a Nagy-Eged-hegy kiválóságait bemutató Mesterkurzus, ahol három borászat: a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat (KNW) és a Gróf Buttler mutatkozott be 12 tétellel, köztük kereskedelmi forgalomban már és még nem kapható borokkal. A vendégelőadók között olyan szaktekintélyek engedtek betekintést e csodás borok világába, mint Mészáros Gabriella, Rohály Gábor és Kosárka József. Köszönjük vendégeinknek a megjelenést, s reméljük, jövőre vendégül láthatjuk azokat is, akik ezúttal lemaradtak az eseményről. Hírleveleinkben természetesen időben jelezzük majd az immár 3.0 Nagy-egedi Mesterkurzust.

Ötcsillagos a KNW Soul Syrah

2017. november 1. 16:01

Vince MagazinA vezető magyar bormagazin, a VinCE legújabb Syrah-tesztjén három bor szerzett öt csillagot, ebből kettő magyar: a Monopole Soul Syrah a Kovács Nimród Pincészettől, s a villányi Syrah a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészettől. Nagy büszkeség ez borászatunknak, hiszen nemzetközi mezőnyben mérettünk meg, s rangos, értő bírák emelték dobogóra borunkat. (tovább…)

Új évjáratú burgundi stílusú boraink

2017. október 13. 15:59

Battonage 2014Pincészetünkben már kapható a 2014-es Battonage Chardonnay, amelyet klasszikus burgundi technológiájával alkottunk. Ennek lényege a kis tölgyfahordós – francia és magyar barrique – erjesztés, s a seprőn tartás, többszöri felkeveréssel. Sajátos ásványosságát válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi a Nyilasmár és Nagyfai birtokaink egyedi terroir-jának adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. (tovább…)

Nagy borok mellé nagy vadak

2017. szeptember 22. 19:34

Segal-szarvasgerincMostani ételkínálatunkat ezúttal mesterkurzusunkra hangoltuk. A vadak mellé, melyek önmagukban is fenséges és különleges alkalmakra tervezett étkek, szinte „kötelező” hasonló kaliberű, nemes vörösbort fogyasztani, s ehhez a nagy-egedi tételek kiválóak. Most Segal Viktor kompozícióját ajánljuk figyelmükbe!

(tovább…)

Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus 2.0

2017. szeptember 13. 19:32

Mesterkurzus 2.0Számtalan kiváló termőhely van Magyarországon, de közülük is kiemelkedik az Egri borvidékhez tartozó Nagy-Eged-hegy. A régió egyik legmagasabban fekvő és legrégebbi szőlőterületéről szüretelt világszínvonalú borokat tavaly mutatta be először közösen az ott tevékenykedő három borászat: a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat (KNW) és a Gróf Buttler.
(tovább…)

Kovács Nimród előadása az USA-borpiacról Egerben

2017. szeptember 8. 19:30

Kovács NimródA közgazdász-vándorgyűlés a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája: ezúttal – 2017. szeptember 7. és 9. között, Eger városa ad otthont a háromnapos rendezvénynek. A konferencia két plenáris és 16 szekcióülésén mintegy 150 előadó beszél majd a gazdaság helyzetéről a várhatóan mintegy 700 fős, hazai és határainkon túli közgazdászokból álló hallgatóságnak. Mivel a magyar bor egyik elismert régiójának központja lesz a helyszín, nem véletlen, hogy a magyar bor jelenéről, jövőjéről és nemzetgazdasági jelentőségéről külön szekcióülést szerveznek, szeptember 8-án délelőtt. Ezen Kovács Nimród, a KNW ügyvezető-tulajdonosa arról beszél majd, milyen lehetőségei és kilátásai vannak a magyar borok értékesítésének az amerikai piacon. Több évtizedes személyes tapaszasztala van ezen a téren, hisz több mint húsz évig élt és dolgozott az USA-ban, a KNW borai pedig régóta jól állják a sarat a kőkemény tengerentúli piacon. A siker másik fokmérőjeként egyre több amerikai vendég keresi fel az egri borászatot, vesz részt pincelátogatáson, borkóstolón, borvacsorán. Kovács Nimród borai ma már 12 államban kaphatók, dűlőszelektált prémium tételeinek 50 százalékát – éves szinten több, mint 35 ezer palackot – az Amerikai Egyesült Államokban értékesíti. A konferencia részletes programja – folyamatosan frissítve, aktualizálva – megtalálható a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu honlapon.

Buday Péter habkönnyű szőlős desszertjét ajánljuk a Dixie mellé

2017. augusztus 22. 19:26

SzőlőlépudingKözelít az ősz, de az indián nyár még lágy fényekkel melenget. Kezdődik lassan a szüret, mi pedig már a Budapest Borfesztiválra hangolódva, az ott is bemutatkozó új fehér házasításunk mellé választottuk ezt a könnyed, még a nyárt idéző, de már az ősz teljességét is ígérő receptet.
(tovább…)