Kovács Nimród Borászat

Felkészülni, vigyázz, rajt: szüret!

Már kezünkben a rajtzászló, s várhatóan szeptember 5-6 körül meg is lendítjük, jelezve: elkezdődik a szüret, borászatunk életében évről-évre az egyik legnagyobb kihívás. Innentől kezdve egy-másfél hónapig a KNW apraja-nagyja a szőlőszemeket figyeli, az eget kémleli, jó termésért és száraz, napsütötte időért imádkozik. Szőlészeink, borászunk szemei alatt előbb karikák, később igazi árkok rajzolódnak majd ki, hisz egész éves munkájuk csúcsosodik ki erre az időszakra, s ez meglehetős stresszel jár.A rajtig hátralévő napokban még a mintázásé lesz a főszerep: részben műszerekkel, részben saját érzékszerveikre hivatkozva nézik ilyenkor szakembereink a szemek érettségét, ízvilágát, teltségét, mérik a cukorfokot, savat, ph-t. Ha zöld ízeket éreznek még a szájban, várnak türelmesen, amíg az utolsó negatív érzet, előérzet, kétség vagy kétely is eltűnik belőlük, s indulhat a nagy nap, a Great Harvest.


Mindent megtettünk a szép termésért

Szőlészeink olykor az időjárást is kicselezve sokat tettek azért, hogy nyugodt szívvel várhassuk az idei termést. A kemény tél ellenére ültetvényeinken már március elején megindult a nedvkeringés, megpattantak a rügypikkelyek. Áprilisban egy különleges szellőztető géppel mentünk végig nagy-egedi Grand Cru területünkön, fellazítva ezzel a tömör, kötött, köves mészkőtalajt, elősegítve a jobb tápanyagfelvételt, a jó ásványok, nyomelemek „elfogyasztását”. Az április végi hirtelen fagyokat, s a hószakadást sikeresen átvészeltük, a fagy csak az új telepítésű területeken okozott némi kárt. Stresszoldásként ezután egy különleges tápanyag-koktélt kaptak az ültetvények, amely megakadályozta, hogy az extrém időjárás után a szőlő fejlődése lelassuljon, netán bezáruljanak a sztómák, s vegetáló üzemmódra kapcsoljon át a növény. Júniusban csonkáztunk az ültetvényeken, azaz ritkítottuk a túl sűrű lombtömeget. Vegyszeres növényvédelmet utoljára július végén kaptak a tőkék, azóta csak lombtrágyázással igyekszünk maximalizálni az ízvilág fejlődését.


Első rajtkockán a Chardonnay, felkészül a Pinot Noir

Szőlészünk, Marczis Tamás úgy véli, „jó kondiban” vannak az ültetvények és szép évjárat ígérkezik. Leghamarabb a Chardonnay-val indítunk, várhatón szeptember első hetében, előbb a nyilasmári, majd közvetlenül ezután a nagyfai dűlőben. Majd felkészül a Pinot Noir, amellyel kapcsolatban igen bizakodóak munkatársaink: miként Tamás fogalmazott: érdekes ízeket, telt ízvilágot produkált az eddigi mintázások során egyik kedvenc burgundi fajtánk. Noszvaj melletti húsz hektáros dűlőpárunkról ezt követőn a Pinot Gris-t, majd a Merlot-t szüreteljük, végül a Cabernet Franc, a Kékfrankos és a Syrah zárja a sort, várhatóan október közepére. A Nagy-Egeden először a Furmint rajtol szeptember második felében, őt követi majd a Kékfrankos és a Syrah, s készülhet belőlük a két vörös Grand Cru, a két fajtából házasított NJK és a 100 százalékban Kékfrankos Grand Bleu.


Szüreti kisokos

A szüret a 16-17-ik századtól ismert népszokás: hajdanán igazi sátoros ünnep volt, amelyre még a hadakozó vitézek is hazasiettek. A szüret időpontja a 18-19-ik századtól mindig valamilyen jeles naphoz kötődött: Szent Mihály napjához – szeptember 29 – vagy épp Simon – Júdáshoz, azaz október 28-hoz. Nem kis részben a globális felmelegedésnek, s a szőlőművelés korszerűsödésének köszönhetően ma már a szüret időpontja előrébb került, s az évszázadokkal ezelőtti időponthoz képest akár egy hónappal hamarabb is elkezdődhet.