Kovács Nimród Borászat

Hamarosan palackokban idei Egri Csillagunk

Egri Csillag– Manapság a jó dolgokra várni kell – ezt mondta nemrégiben egy kiváló pék, akinek kenyereit lassan már csak előrendelésre lehet kapni. Nos, úgy tűnik, a mi Csillagunk is ebbe a kategóriába tartozik, hisz a tavalyi tétel zöme már 2016. őszére elfogyott.

Ám már csak néhány nap, és megkóstolhatják idei Egri Csillagunkat! Fehér, reduktív borunk házasítva, kóracél-tartályokban pihen, s arra vár, hogy a minősítési procedúra végeztével, március első napjaiban palackokba kerüljön. Főborászunkat, Szerdahelyi Pétert egy villáminterjúban meg kérdeztünk arról, milyennek találja ő az új KNW-Csillagot.
– Nagyon jó ivású, határozott savgerincű, elegáns házasítást sikerült készítenünk, amely megőrizte frissességét, gyümölcsösségét. Hatvan százalékban Leányka és Olaszrizling alkotja, a maradék negyven százalékon pedig a Szürkebarát és a Chardonnay osztozik. Kiegyensúlyozott illatok és zamatok jellemzik, egyik fajta sem nyomja el a másikat, a bor harmonikus.
– Ha mégis ki kellene emelni egyet az illatok közül egyet, melyik lenne az?
– Talán a citrusos gyümölcsöket mondanám, ám ez cseppet sem tolakodó a borban.
– Milyen ételt kínálnál mellé?
– Salátához és halhoz ajánlanám, könnyű, beszélgetős nyáresti vacsorák méltó társa lehet.

Rövid „csillagkalauz”

A termékleírás szerint a fehér házasítás, az Egri Csillag „olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz fehérbor, amelynek komplexitását jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet uralkodó jegy benne.” Legalább négy szőlőfajta borának aránya meg kell haladja külön-külön az 5%-ot, de egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot. A Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Furmint, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Kabar, Királyleányka, Leányka, Mátrai muskotály, Mézes, Olaszrizling, Zefír, Zenit, Zengő fajták valamelyikének a használata kötelező, és ezekből a fajtákból együttesen legalább 50%-os arányban kell házasítani. A Cserszegi fűszeres, Gyöngyrizling, Irsai Olivér, Mátrai muskotály, Ottonel muskotály, Sárga muskotály és a Zefír fajták borának házasítási aránya külön-külön és együttesen sem haladhatja meg a harminc százalékot.