Kovács Nimród Borászat

Bemutatjuk a KNW új szereplőjét, a Dixie-t!

Dixie 2016Már a KNW polcain sorakozik legújabb fehér házasításunk, a Chardonnay és Pinot Gris alapokon nyugvó Dixie. A Chardonnay-t klasszikus burgundi technológiájával alkottuk, barrique hordós erjesztéssel, seprőn tartással, többszöri felkeveréssel. Ásványosságát válogatott dűlőink riolit tufatalaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította.
Kétharmada Chardonnay, amelyet közel egy esztendőn át tartunk finom seprőn, a Battonage technológiát használva, a finom seprőt felkeverve, amely klasszikus, 225 literes, magyar kádárcég készítette francia és magyar tölgyfahordókban erjedt és érlelődött. A Pinot Gris ellenben tartályban erjedt, “reduktív”, ez adja házasítsunk üde savait és friss, ropogós zamatait. Minimális maradékcukor tompítja a szögleteket, s teszi élvezetessé borunkat, amelyet a friss savak, az intelligens hordó, az üde korty, a zöldalma, a puncsfagyi, a vanília, a nyár „érzete” tesz teljessé. A Chardonnay-ban megbúvó érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi terroirjaink egyedi adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. A Pinot Gris aranysárga színe visszatükrözi az érett alapanyagot. A fajtára jellemző illat mögött bodzavirág, barack és trópusi gyümölcs kavalkád rejtőzik. Könnyű ételekhez, gyümölcsökhöz és édességekhez javasoljuk, vagy csak egyszerűen egy szép este kísérőjeként.

Gyémánt László festőművész, az amerikai zene értője és rajongója, a borászatunk jó barátja e szavakkal festette le nekünk a „Dixie-érzést”: a különböző fajták közös szólama, Észak és Dél háborújában győzött a szabadság, s New Orleans zenéje örömet sugároz. Kifinomult Franciaország és bátor Louisiana van minden kortyban…