Kovács Nimród Borászat

Blues Kékfrankos ´14 – nehéz évből remek bor

Monopole Bules Kékfrankos 2014Van egy borász mondás arról, hogy három különböző évjárat létezik: kiváló, jó és kihívásokkal teli. Nos, úgy tűnik, a 2014-es évre ez az utóbbi igaz: ember legyen a talpán, aki ebben az esztendőben is ki tudta hozni a legjobbat a szőlőiből. Nos, mi borászunk és szőlészeink közös munkájának, odafigyelésének köszönhetően remek Kékfrankost tehetünk le ebben az évben is az asztalra. Persze más, mint a 2013-as, talán összetettebb, kezdetben nehezebben tárulkozik ki, s nem adja könnyen magát, de értő kezekben és értő szívekben megmutatja zsenialitását.

Nem volt túl könnyű a 2014-es év a hazai borászatok számára – nyilatkozta a vinoport.hu-nak korábban dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fejlesztési igazgatója, aki szerint a 2014-es évjárat leginkább a 2010-eshez hasonlítható. Szép, változatos és sokszínű borok készülnek, de az igazán mély, koncentrált nagy borokról le kell mondanunk. Ám a borok frissek lesznek, némi teltséggel, s a tételeket a magasabb savtartalom jellemzi.

Blues Kékfrankosunkban mély harmóniában ötvöződnek az illatok, ízek a terroir kínálta egyedi ásványossággal. Szilva, cseresznye és étcsokoládé aromája válik eggyé a kiegyensúlyozott savakkal, selymes tanninokkal, s ez a harmónia az évek múlásával csak még szebb és élvezetesebb lesz.