Néhány hete került ki a piacra legújabb fehér házasításunk a Battonage Chardonnay és Pinot Gris alapokon nyugvó Dixie. A forró nyári napokat követő enyhe esték pazar kísérője lehet, főként, ha egy könnyed, franciás fogással kínáljuk.
Quiche Lorraine
A tészta (alaprecept):
– 25 dkg finomliszt
– 7 dkg vaj
– 5,5 dkg sült zsír
– 2 tojás
A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, hogy összeálljon. A kissé lágy tésztát fóliába csomagoljuk és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
– 25 dkg húsos szalonna
– 2 nagyobb vöröshagyma
– 2 dl creme fraiche (1 dl tejszín, 1 dl tejföl)
– 1 dl langyos tej bő marék reszelt kemény sajt (Gruyères, Comté)
– só
– 1 kávéskanál fehérbors
– 1 kávéskanál szerecsendió
– 2 tojás
A töltelékhez a szalonnát és a hagymát összepirítjuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. A tésztát kiszedjük a hűtőből, lisztes deszkán kinyújtjuk, majd belefektetjük egy pitetálba. A tálat magát nem kenjük ki, hiszen a tészta elég zsíros ahhoz, hogy a kész tésztát könnyedén ki tudjuk szedni a formából. A tészta formán túllógó, felesleges széleit levágjuk. Az alját megszurkáljuk villával, majd beleöntjük a tölteléket (a sajtot lehet bele is keverni, vagy rászórni a végén). 180 fokon aranybarnára sütjük.
Az eredeti recept itt olvasható: http://www.mindmegette.hu/egy-kis-quiche-42939