Kovács Nimród Borászat

Még egyszer a Nagy-Eged-hegy Mesterkurzusról

„Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen.”
Dr. Rohály Gábor, borakadémikus

 

Miként tavaly, ez évben is borászatunk nagy eseménye volt az immár második alkalommal megrendezett, 12 bort bemutató Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus, amelynek idén októberben is a Kogart-ház adott otthont Budapesten. Ikonikus hegyünkről – ahol mindössze három borászat, a St. Andrea, a Gróf Buttler és a KNW rendelkezik ültetvénnyel – nem lehet elégszer beszélni, hisz olyan adottságai vannak, mint Magyarországon csak igen kevés termőhelynek, az itt termelt nagy borok kóstolása pedig igazán exkluzív élményt nyújt. Személyesen azonban csak kevesen tapasztalhatták meg ezt az élményt, hiszen a hely befogadóképessége korlátozott. Szeretnénk, ha blogunk olvasói legalább virtuálisan részesülnének az ottani ízekből, hangulatokból, ezért az alábbiakban összefoglaljuk, milyen benyomásokat szereztek borainkról a jelenlévő szakújságírók, borakadémikusok, szakértők.

Az Index bloggere azt javasolta, hogy akinek pénztárcája megengedi, és van megfelelő tárolója, az vegyen ezekből a borokból, mert a vörösök biztosan Magyarország legjobbjai között vannak, néhány pedig megüti a világszínvonalat. Két abszolút favoritjának egyike a KNW Grand Bleu 2012-ese volt. „Hűvös, elegáns kékfrankos illat, mély fekete gyümölcsök, pici fanyarság, kicsi animalitás, izgalmas. Ebben a borban benne van a Hegy. Fajtára jellemző savkészlet, szép tanninok, nagy testű kékfrankos, fiatal, sőt inkább csikó, nagy potenciállal. Ízben finom hordó, rengeteg fekete bogyós gyümölcs, mészkő, elegancia.” – írta Gonda Gyurka. Szavai szerint „az egri borvidéken, Eger városától északkeletre található hegy, egy legendás hely. Egyrészt hatalmas a szőlőtermelői hagyománya, másrészt egyedi klímája, és triász-kori mészkő talaja, tökéletesen alkalmassá teszi világszínvonalú fehér- és vörösborokra. Mindemellett ez Magyarország legmagasabb termőhelye, és az ország egyik legjobb szőlőterülete, mondjuk a mádi Úrágya mérhető vele egy szinten.”

Forrás: http://igyunkegyutt.blog.hu/2017/11/01/nagy-eged_hegy_borai

 

„Egészen elképesztő”

Ferenczi Csilla, a Vinoport szakírója cikkében felidézte Kovács Nimród szavait, aki azt mondta, „szerencséje volt, amikor lehetőséget kapott arra, hogy hozzájusson tíz saját hektárjához az ikonikus hegyen”, ahol immár kilencedik alkalommal szüretelnek, az első szűztermés 2008-ban volt. Az itteni Furmintról a KNW tulajdonosa azt mondta: „Magyar fajták telepítése volt a cél, a furmint oltványokat Szepsy Istvántól kapta meg, majd 350 méter magasságban telepítette. A 2015-ös egy melegebb évjárat volt – hőségriadóval és meleg rekordokkal -, amit a szőlő egy ideig jól tolerál. Szerencsére a minimumtól egy kevéssel több csapadék érkezett, így végül is egészséges, kiváló minőségű szőlőt szüretelhettek. Illatában és ízében is rendkívül elegáns bor, kifinomult, nem túl tolakodó körtés, de annál karakteresebb ásványos jelleggel. Süteményes hordófűszerek, egy árnyalatnyi vanília, virágok, és még több körte a hosszú kortyban, ahol szintén a mészkő és kovakő dominál. Egészen elképesztő.”

A portál szakírója így jellemezte a Kovács Nimród Grand Bleu 2012-t:
„Magyarország legmagasabban szüretelt kékfrankosa. Úgy érzem, meg kell értenem a bort, úgyhogy adok neki egy kis időt, amit szerencsére meg is hálál: beleszagolva jönnek a gyümölcsök (főként fekete cseresznye), amihez aztán rumos meggy, szegfűbors és vanília is társul. Minél tovább szellőztetem, annál több rétegébe enged betekintést: egy kis dohány és étcsokoládé is színezi a hosszú kortyokat”

A Kovács Nimród NJK 2009-ről pedig így írt:
„Ez volt az első évjárat, amikor teljes egészében erről a Grand Superior területről tudták szüretelni az NJK bort. 70% kékfrankos, 30% syrah. A bor kóstolása közben Nimród azt meséli, hogy olyan brutális a terroir ereje, hogy “megeszi” az új hordókat is. Egyúttal büszkeségét fejezi ki kollégái és a terület iránt. Borzasztóan összetett, vaskos bor, málnás, likőrös, füstös jegyekkel. Ízében még buja szilvalekvár is jön, és olyan gyönyörűen integrált tanninok, amik mindenképpen húst kívánnak (például steak-et vagy vadhúst).”

S végül a Kovács Nimród NJK 2011 „Vinport-jellemzése”:
„A fiatalabb évjárathoz képest húsosabb, bőrösebb bor, 60% kékfrankos, 40% syrah házasításából. Sokat sejtet, nagy potenciál van benne, és alig várom, hogy később én is láthassam a benne rejlő lehetőségeket.

Forrás: http://vinoport.hu/tema/a-legjobb-a-legmagasabban-van/3613

 

Borszakértők a Nagy-Eged borairól


Dr. Rohály Gábor borakadémikus
szerint nincs még egy olyan termőhely Magyarországon, mint a Nagy-Eged-hegy, ahol egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni. „Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen” – mondta

Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke külön kiemelte a Kovács Nimród Borászat 2015-ös furmintjának és a St. Andrea 2015-ös Mária borának (Chardonnay-furmint) eleganciáját és mesteri elkészítését. A furmintklónok Szepsy István tokaji borászlegendától származnak, és megtalálták helyüket és saját arcukat a „szent hegyen”.

Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi akadémikus, a Borkollégium igazgatója szerint a magyar közönség túl fiatalon issza meg a borokat, a Nagy-Eged-hegy kóstolón volt olyan tétel, amit 5-6, netán 10 év múlva kellene visszakóstolni, mert bár talán már 2-3 éve is palackban érlelődik, még mindig nem futotta ki magát. Ez is indokolhatja, hogy miért csak most bocsátja piacra a 2011-es NJK-t a Kovács Nimród Borászat. A tulajdonosról elnevezett zászlósbor persze még így is fiatalnak tűnik a lassacskán elfogyó elődje, a 2009-es NJK mellett, amit a résztvevők nagyszerű húskísérő borként emlegettek.

Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/a-szent-hegy-borai-nagy-eged-hegy-mesterkurzus-2-0