Kovács Nimród Borászat

Borászunk avat be a KNW-Bikavérek titkaiba

Grőber Jenő

 

“Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”
(Garay János)

Garay János szekszárdi költő alkotása 1846-an a “Szegszárdi bordal” című versben írja le először a “bikavér” kifejezést, amely egy nehéz utat bejárt, napjainkban azonban főnixmadárként újjáéledt, s egyre magasabbra értékelt vörös házasítás névadójaként szolgált. Bikavért csak Egerben és Szekszárdon készíthetnek a borászok, a nemes versengést pedig minden esztendőben egy Bikavér Párbajjal ünnepeljük. (Az idei versenyről bővebben itt olvashatnak.)

Általában kevés szót ejtünk azonban arról az emberről, akinek magát a házasítást köszönhetjük. Az 1870-ben született Grőber Jenőt (fenti képünkön) tartjuk az Egri Bikavér atyjának: kiváló egri szőlő és bortermelő volt, aki úttörőként foglalkozott a szőlő öntözésével, s gépesítésre törekedve létrehozta a híres Grőber-féle kézi kapáló ekét. Ő írta le először a Bikavér „receptjét” 1912-ben, a termelési eljárást pedig dél-franciaországi tapasztalatok alapján korszerűsítette. A különböző fajtákat külön ültetvényeken termesztette, szüretelte, kezelte, s végül a külön tárolt borokat – elsősorban Kadarka, Kékfrankos, Oportó és Medoc Noir fajtákat – házasította. A KNW büszke arra, hogy Grőber Jenő a borvidék stílusát és arculatát jelentősen meghatározó tevékenységét ugyanazon a történelmi pincesoron, a Verőszalán végezte, ahol napjainkban mi is készítjük borainkat, köztük két Monopole bikavérünket, a Rhapsodyt és a Superiort.

Megkértük főborászunkat, Szerdahelyi Pétert, avasson be minket e két házasítás elkészítésének szakmai titkaiba. Megtudtuk: mindkét bikavérünket legjobb 225 literes, negyven-negyven százalékban magyar és francia, míg húsz százalékban amerikai barrique tölgyfahordóinkban érleltük. Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Merlot és Cabernet Franc alkotja mindkét vörös házasításunkat, ám míg 2015-ös Rhapsodynk inkább gyümölcsösebb, lágyabb ízvilágú, addig 2013-as Superiorunk – Péter szavaival élve – igazi “Hard Core Bikavér” kategória. Utóbbi részben annak köszönhető, hogy e tételek nagyobb arányban – mintegy 35 százalékékban – pihennek új hordókban, s két hordónyi Grand Cru nagy-egedi Kékfrankos is került a házasításba, utánozhatatlan ásványos karakterrel vértezve fel hosszan eltartható borunkat. Superiorjainkat portugál “RCP Naturocork” parafatölgy dugóval, míg a Rhapsodyt karbonmentes, s a természetben “zéró ökológiai lábnyomot” hagyó, cukornád és biopolimer keverékéből előállított Normacork Select 300-as dugókkal zárjuk.