Kovács Nimród Borászat

A KNW Battonage Chardonnay angol és amerikai közönség előtt

 

Battonage ChardonnayA még csípős hidegekkel, de remélhetőleg már meleg délutánokkal érkező tavasz mellé kevésbé sem találhatnánk jobb borválasztást a KNW Battonage Chardonnay-nál. Márciusban a nőket és a szabadságot ünnepeljük, borunk pedig a klasszikus elegancia, s a vibráló életérzés jegyeit hordozza. Hagyományos burgundi technológiával alkottuk, francia és magyar barrique hordóban erjesztve, közel egy évig seprőn tartva, többször felkeverve. Sajátos ásványosságát a Nyilasmár és Nagyfai dűlőink vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi egyedi terroirunk adottságait.

A Chardonnay otthonának a francia Burgundia borvidékét tekintjük, “szülei” a pinot noir és gouais blanc nevű szőlőfajta. Könnyen alkalmazkodik eltérő éghajlati viszonyokhoz, a hűvös Chablis, s a meleg Kalifornia egyaránt jó hazája e fajtának.
Finom savakkal bíró 2015-ös évjáratunk is sok felé megfordul a világban: március első napjaiban Londonban, ottani nagykereskedő partnerünknél, a Boutinot-nál mutatták be “őt” kollégáink szakavatott borértőknek, s jó ízlésű érdeklődőknek. Ugyanitt nagy sikert aratott másik burgundi fajtaborunk, a 777 Pinot Noir, illetve a Cote du Rhone fajtának számító Syrah, amely az All that Jazz termékcsaládunk tagjaként a Soul nevet viseli. De nemcsak az európai közönség találkozhat a fehér burgundival: napokon belül a tengerentúlra, az USA piacaira indul el Battonage Chardonnay szállítmányunk, méltán felvéve a versenyt Napa-völgyi társaival.