Kovács Nimród Borászat

Új főborász a KNW-nél

Semmi sem állandó, csak a változás maga – ezt mondta a bölcs Hérakleitosz, ókori görög filozófus.
Nos, ez a KNW életére is igaz, nemcsak azért, mert a bor, mint termék, mint produktum és mint “élőlény” önmaga folyamatos változásban van, fejlődik, majd csúcsra ér, hanem mert a borászat élete is egyfajta “panta rhei”.
Húsvét előtt elbúcsúztunk eddigi főborászunkról, Szerdahelyi Pétertől, aki bő két évnyi nálunk töltött idő után visszatér az Egyesült Államokba. Szomorúak vagyunk, mert precíz munkájával, tudásával, s magabiztos borkezelésével sokat adott a KNW-nek, de megértjük, hogy a munka mellett a családi élet is fontos számára. Mostantól újra egy államban élhet feleségével, Rebeccaval, ő maga pedig egy new-jersey-i pincészetet irányít majd. Munkájához és magánéletéhez sok sikert kívánunk, s bízunk abban, hogy a KNW-re mindig jó szívvel emlékszik. Keze nyomát sokáig őrzik majd hordóink, palackjaink.

 

Polyák IstvánÚj főborászunk, Polyák István Somlóról érkezett tavaly nyáron az egri borvidékre, korábban a Ferenczi Szőlőbirtokon, a Debreczeni Pincészetben és a kaliforniai Cuvaison Estate Wines-nél dolgozott. Somlón az ötvenhét hektáros Tornai Borászat szakmai vezetője volt, annak minden apró és átfogó folyamatával. Az egri borvidéken Egerszalókon a Juhász Testvéreknél legfőképp a minőség-ellenőrzés volt a feladata, április elejétől pedig sikeres pályázatának köszönhetően a KNW főborászaként folytatja.

– Eddig inkább fehérborokkal dolgoztál. A KNW-nél a vörösek vannak túlsúlyban. Ez kihívás?

– Mondhatni, hogy leginkább Somlón dolgoztam fehérekkel, az USA-ban és itt Egerben is a vörösborok dominálnak. Szakmailag kellőképp felvértezettnek érzem magam ahhoz, hogy irányítsam a borászat mindennapi munkáját.

– Mit örököltél az elődödtől?

– Ismerem Péter munkáját, egy nagyon rendben lévő, minőségi borászatot veszek át, mind a hordókezelésben, mind felszereltségben, mind technológiában. Ez lehetőséget ad arra, hogy csak a borkészítésre koncentráljunk.

– Gondolom, jártál már az ültetvényeken is.

– A Nagy-egedi, a nyilasmári és a nagyfai birtok is makulátlan állapotban van, csak dicsérni lehet a szőlészeket.

– Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a KNW-nél!