Kovács Nimród Borászat

Szépen kötődnek szőlőfürtjeink

A május végén, június elején beköszöntött hirtelen kánikula kicsit megbolondította a természetet: nemcsak a bodza virágzott el szinte pillanatok alatt, s érett meg hamar az eper, cseresznye, s arattak már jóval Péter-Pál előtt, hanem a szőlő is dinamikusabb fejlődésnek indult ezekben a hetekben.

A szakirodalom szerint a tőkék 2-3 méteres hajtást fejlesztenek évente, s ennek a hosszúságnak a felét június közepéig elérik. Ha a levéllombok egymásra hajolnak, túl sűrűvé válnak: nehezebben éri a fürtöket a nap, s könnyebben alakiul ki betegségek. A hajtásigazítás, csonkázás ezért már június elején gőzerővel zajlott nyilasmári és nagyfai ültetvényünkön.

Marczis Péter szőlészünk szavai szerint “a parasztgyereknek soha nincs jó idő”, melegben a hűvöset hiányolja, esőben a napfényt, napfényben az esőt. Az időjáráshoz azonban alkalmazkodni kell, a zöld munkák nem tűrnek halasztást semmilyen körülmények között.

A fürtök szépen elvirágoztak, most már a bogyós termést látni a tőkéken. “Szép volt a kötődés” – fogalmazott Péter, ami a hétköznapi életre lefordítva annyit jelent: a fürtök épek, nem hiányoznak  róluk szemek. A hajtásigazításnak és a csonkázásnak köszönhetően pedig a meglévő bogyók szépen növekedésnek indultak.

Medárd napján, június 8-án szerencsére Egerben nem sok eső esett. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig ugyanennyi ideig szárazság lesz. Nos, ezúttal szerencsénk is lehet, hisz mind laza zárporból, mind pedig  napsütésből kaptunk e pénteki napon, vagyis, ha hihetünk a jóslatoknak, kiegyensúlyozott hetek állnak előttünk.

Mondják azt is, hogy ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. Baranya és a Mura-vidék szőlősgazdái szerint, ha Medárdkor esik, rossz szőlőtermésre lehet számítani, viszont bő lesz a szénatermés. Júniusi babonákról, köztük a szőlőterméssel kapcsolatos hiedelmekről  bővebben is olvashatunk a minalunk.hu hírportálon, az alábbi linken: http://www.minalunk.hu/mor/index.php?n=5&tartalom_id=12087&area=561