Kovács Nimród Borászat

Titkos fegyverünk: a Magnum

NJK, Grand BleuNem tétlenkedett július második felében sem csodaszép GAI típusú olasz palackozógépünk: ezúttal a Nagy-Eged-hegy ajándéka, a 2015-ös Grand Bleu és a 2015-ös NJK került közel három évnyi hordós érlelés után a butéliákba. Főborászunktól, Polyák Istvántól tudjuk, hogy a 0,75 literes palackok mellett a Kékfrankos Grand Bleu, s a Kékfrankos-Syrah házasítású NJK is kapott különleges formát: hatvan-hatvan Magnum palack is készült belőlük. A másfél literes tételeket fesztiválokon, rangos rendezvényeken bontjuk majd fel, de gyűjtőknek is ajánljuk, nem véletlenül. Miként István kifejtette: mindkét méret ugyanazt a szuper minőségű natúr parafadugót kapta, amely azonos mennyiségű, minimális oxigént enged be a borhoz. Csakhogy a kétszer nagyobb Magnum palackban az átlag palackéhoz képest feleannyi levegő érintkezik a borral – legalábbis a formál-logika és a matematika szerint – így ebben az üvegben a fejlődés valamivel lassabb lesz, viszont a bor eltarthatóságának ideje növekszik. Márpedig e boraink egyébként is hosszú, tíz-húsz éves eltarthatósági potenciállal rendelkeznek, ezért nyugodt szívvel javasoljuk most születendő gyermekük, unokájuk diplomaosztójára a Magnum palackos NJK és Grand Bleu beszerzését. Persze a 2015-ös évjárat piacra kerülésére pár évet még várnunk kell, mert a sorban most a 2012-es, 2013-as évjárat következik: jó ideje már a palackos érlelő pincéink mélyén várakoznak, s őket is hasonló jó szívvel ajánljuk.

Aki nem csak a borainkra, de az ültetvényeinkre is kíváncsi, annak most pompás lehetőséget kínálunk. A noszvaji Nomád Hotel és Glamping ezen a nyáron nyitott szafari busszal a természet titkait felfedező túrákat indít minden pénteken, amelynek végén a Kovács Nimród Borászat nyilasmári szőlőültetvényén sommelier munkatársaink segítségével kóstolhatják végig a dűlők nemes borait, autentikus noszvaji ízekkel kísérve. Júliusban és augusztusban minden pénteken reggel 10 órakor indul a túra a Nomád Hotelből, s délután kb. 15 órakor érkezik vissza a csapat. A jelentkezésről és az árakról az alábbi linken találnak bővebb információt: A nyár legszebb borpiknik-élménye.

Augusztusban pedig akár már szüretelő kollégáinkkal is találkozhatnak a dőlőben, hisz idén az előző évekhez képest legalább három héttel korábban beérik a szőlő: tavaly szeptember 15-én kezdtünk, most vélhetően augusztus derekán fogunk!