Kovács Nimród Borászat

A borvilág ikonikus elemzője értékelte a Sky Furmintot

Monopole borok
Jancis Robinson a világ egyik legismertebb és legelismertebb borszakírója saját honlapján adta közre annak a tesztnek az eredményét, amelynek keretében magyarországi Furmintokat kóstolt. Örömmel fogadtuk a hírt, hogy a Kovács Nimród Winery 2016-os Sky Furmintját, amelyet Nimród elsőszülött unokájának tiszteletére neveztünk el – 16 ponttal díjazta. Információként: a legmagasabb pontszám ebben a mezőnyben 17+ volt.

Az Egyesült Királyságban élő kritikus, MW (Master of Wine), hetente ír szakcikket a Financial Times számára, miközben saját weboldalát, a JancisRobinson.com-ot is üzemelteti. Hugh Johnsonnal együtt jegyzi a Bor Világatlaszt, s szerkesztője az Oxford Wine Companionnak. Érdekesség, hogy 2003-ban Erzsébet királynő a brit királyi borospince tanácsadójának nevezte ki.

Robinson nemcsak az aktuális ízeket díjazza és értékeli a borban, hanem azt is, mennyire javulhat az évek során a bor minősége. Furmintunkat nem sorolja az úgynevezett klasszikus kategóriába, ellenben, mint írja, el tudja képzelni, hogy modern, fűszeres stílusa vonzó lehet a fiatalok körében. A 2016-os Sky Furmint megítélése szerint 2021 és 2027 között éri el a csúcspontját, így bőven van még potenciál a polcokon és borkóstolóinkon most februárban debütáló Nagy-egedi fajtaborunkban.