Kovács Nimród Borászat

Szerették a Soul Syraht a Borsmenta tesztelői

Soul Syrah 2016
„A 2016-os syrah nagyon szép, fűszeres, fekete cseresznyés jegyekkel hódít, hozzá a szőlőt a két noszvaji dűlőben szedték, és kíméletes feldolgozás után magyar és francia hordóban érlelték 18 hónapig. Lendületes, energikus bor, krémes textúrával, szép érlelési aromákkal. Aki a fajtát szereti, ezt a bort imádni fogja” – ezt írták legújabb, forgalomba került évjáratú Soul-unkról a Borsmenta szakértő kóstolói, akik az előkelő ezüstérmet is megszavazták borunknak.

Soul névre hallgató syrah borunk a Monopole sorozat becses tagja. Azért kapta ezt a fantázianevet, mert a pincészet tulajdonosa imádja a jazzt, és meggyőződése, hogy egy pohár jó bor fokozza a zenei élményt.

A szakportál cikkékből megtudható még, hogy a syrah ízig-vérig francia, két helyi fajta, a dureza és a mondeuse blanche természetes kereszteződéséből nemesítették tovább. A Rhône-völgyéből indult hódító útjára, de mára igazi világfajtává vált, és a szőlőtermő országok nagy részében, így Magyarországon is találkozunk vele. Két elnevezése terjedt el: a shiraz inkább az Újvilágban, míg a syrah az Óvilágban használatos.

A cikket itt olvashatják: Borsmenta: Syrah magyar módra