Kovács Nimród Borászat

Ez az év csak jobb lehet! – Interjú Kovács Nimróddal

Magnumok

Beköszöntött egy új esztendő, amelytől mindannyian azt reméljük, jobb lesz, mint a tavalyi. Ilyenkor alkalmunk nyílik arra is, hogy meghatározzuk, milyen feladatokat szeretnénk elvégezni, min szeretnénk változtatni. Idei első hírlevelünkben erről is beszélgettünk Kovács Nimróddal, a KNW tulajdonosával.

– Mivel indítottad az új évet?

– Bizakodással. Azt remélem, hogy jobb idők jönnek, ebben a pandémiás helyzetben innen már csak felfelé vezet út. Ehhez persze az kell, hogy a lehető legtöbb létszámban, minden korosztály megkapja védőoltást, szabadon utazhassunk, turisták érkezzenek Magyarországra, Egerbe, s hozzánk a pincébe.

– Látsz erre már utaló jeleket?

– A szándékot látom. Az év utolsó heteit, a karácsonyi ünnepeket szokásom szerint az Egyesült Államokban töltöttem, a gyerekeimmel, az unokámmal, és találkoztam természetesen nagyon sok ott élő barátommal is. Rengetegen megfogalmazták, hogy készültek hozzánk 2020-ban, és ezt a tervüket el kellett ugyan napolniuk, de nem mondtak le róla végleg, inkább csak elhalasztották az utazást.

– A vírusnak nemcsak hátrányait látjuk, akadnak azért előnyök is. Ezek egyike, hogy többet lehetett elmélkedni, tervezgetni, volt idő olyan gondolatokra, amelyeket a munka hevében nem tud alaposabban átrágni az ember. A borászat esetében születtek-e termékeny gondolatok?

– Valóban nagyon sokat beszélgettünk az elmúlt hónapokban arról, milyen irányban haladunk, kell-e változtatnunk, és az esetleges változtatásokat kisebb vagy nagyobb léptékben kell megtennünk. Szerintem egy vállalkozás életében az a jó, ha az ember folyamatosan megpróbálja közelebbről és távolabbról is megvizsgálni a „pályaívet,” ezt tettük mi is. Sorra végigkóstoltuk azokat a tételeket, amelyekre esetleg eddig nem jutott annyi idő. Az ültetvények terén nem készülünk változtatásokra, úgy gondolom az új telepítéseink is remekül fejlődnek, a szőlészeink nagyon jó munkát végeznek a velük együtt dolgozó csapattal, így biztos alapokra támaszkodhatunk. A pincészetben az utóbbi esztendőkben végrehajtottuk azokat a fejlesztéseket, amelyek alapján úgy gondolom, hogy itt is jó alapokon állunk. Rendbe tettük a történelmi pincéket, folyamatosan vásárolunk új hordókat, beszereztük azokat a gépeket, technológiákat, amelyek a mai kor követelményeinek tökéletesen megfelelnek, így nem tervezünk ezen a részlegen nagyobb beruházást mostanság.

– Már csak egy területet nem érintettünk: magát a terméket, vagyis a bort.

– Folyamatosan nézzük a piaci igényeket és igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni az elvárásokhoz. Ezt kell tennünk, hiszen a piacra termelünk, és a fogyasztók visszajelzései nagyon sok segítséget nyújtanak. Egy ideje már gondolkodunk azon, hogy a meglévő termékcsaládokat megújítjuk, megőrizve benne azt, ami a borászatot eddig is fémjelezte, vagyis a Nagy-Eged-hegyi csúcsborokat, de nyitva a fiatal, dinamikusabb fogyasztói réteg felé, nekik ajánlva például egy elegáns, de nem seprőfelkeveréses eljárással készült Chardonnay-t, vagy egy gyümölcsösebb Merlot-t. Mindez magával vonz egy másfajta arculatot is, így címkéink régi jó barátunk és hosszú ideje partnerünk, Ipacs Géza segítségével hamarosan megújulnak.

– Mi lenne a zárszó, amit így év elején elmondanál hírlevelünk olvasóinak?

– Természetesen elsősorban az, hogy mindenkinek boldog új évet kívánok! Másodsorban pedig biztatnám őket arra, hogy osszák meg velünk a véleményüket a borainkról, fogalmazzák meg elvárásaikat, mondják el, mi az, ami tetszik, esetleg min változtatnának. Több szem többet lát, több ízlelőbimbó többet érez, és mi megbízunk azok ízlésében, akik kötődnek hozzánk, akik vásárolják, és értékelik borainkat. Szívesen várjuk az észrevételeket az elérhetőségünkön, már most megígérhetem, hogy mindegyiket véleményt el fogjuk olvasni, és leszűrjük belőle azokat a tapasztalatokat, amelyek alapján még jobb és még szebb borokat készíthetünk itt az egri borvidéken.

Szerző: Doros Judit

Észrevételeiket, véleményüket erre az e-mail címre várjuk szeretettel: info@kovacsnimrodwinery.com