Kovács Nimród Borászat

Champion nagydíjas a KNW 2017-es Sky Furmintja

Champion nagydíjas a 2017 Sky

Az egri Nagy-Eged-hegy csodálatos, egyedi klímája és adottságai, a KNW szakmai csapatának kimagasló szaktudása, s a precizitással, gondos odafigyeléssel kiegészülő szenvedély és elhivatottság: mindez ott van azok mögött a díjak mögött, amelyeket immár rendre kiérdemlünk a szakmai zsűritől Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a VinaAgorán. Örömmel adjuk hírül, hogy borászatunk 2017-es Nagy-egedi Sky Furmintja az idei megmérettetésen Champion nagydíjas lett, s ezzel „az ország legkiválóbb Furmintja” megtisztelő címet is elnyerte. Az elismerés visszaigazolta azt a filozófiát, amelyet a KNW magáénak vall: a terroirt tisztelve, annak jegyeit megőrizve, a fajtát gondosan megválasztva, korszerű eszközökkel, a szaktudásunkat is folyamatosan fejlesztve, s a nemzetközi trendeket szeme előtt tartva tudunk az egri borvidéken igazán nagy borokat a piacnak megmutatni. A következetes munka eredményét mutatja, hogy a Nagy-eged-hegyi Furmint hasonló odafigyeléssel készült korábbi évjáratai is diadalt arattak: a 2015-ös évjárat a két évvel ezelőtti VinAgora Nemzetközi Borverseny szintén aranyérmes és kategóriagyőztes lett, a 2011-es évjárat pedig az International Wine Challenge londoni borversenyen nyert az aranyérem mellett két trófeadíjat, a Legjobb Magyar Fehérbornak és Legjobb Furmintnak járó elismerést.

A VinAgora verseny presztízse azért magas, mert ez az egyetlen olyan hazai borverseny Magyarországon, ahol a legszigorúbb sztenderdeket betartva, nemzetközi zsűrivel bírálnak. Minden bizottság öt-hét elismert kóstolási szakértőből áll, s a szervező ország legfeljebb három tagot jelöl ide, a többiek más-más országból érkeznek. A kóstolás teljes időtartamában betartják a borok anonimitását, minden kóstolócsapat elkülönítetten dolgozik, a helyiségben pedig rajtuk kívül csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában.

Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyének idei megszervezése több kihívással is járt, hiszen a beutazási nehézségek miatt nem volt könnyű a zsűri összeállítása, járványügyi szempontból pedig a biztonságos verseny lebonyolítása. A VinAgora borversenyre idén rekordszámú nevezés érkezett: 960 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve.

– A verseny a borok mezőnyét tekintve rendkívül kimagasló színvonalat hozott, kemény munka és kihívás elé helyezve a szakembereket. A magas minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a benevezett borok mintegy 80 százalékának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 83 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb harminc százaléka részesülhet éremben – olvasható a versenyt értékelő közleményben. Az ennek megfelelően véglegesített éremponthatárok alapján végül 7 főkategória győztes Champion díj, 13 nagyarany-, 169 arany-, 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. A Furmint kategóriát ennek alapján szintén a Kovács Nimród Winery – SKY Furmint Nagy-Eged-hegy 2017 bora nyerte.