Kovács Nimród Borászat

Kihívásokkal teli év után izgatottan várjuk az idei szüretet

Szüret 2021

Ahogy a szőlészek és borászok sejtelmesen mondani szokták, ha egy összetett évjárat áll mögöttük: kihívásokkal teli volt az idei esztendő – fogalmazott Polyák István a Kovács Nimród Winery főborásza. Szavai szerint meglehetősen szélsőséges körülményekkel szembesültünk 2021-ben, kezdve attól, hogy az idei tavasz volt az utóbbi 100 év egyik leghűvösebbike, majd folytatva azzal, hogy ez a nyarunk viszont a legforróbbak közé tartozott. Éppen ezért még szeptember elején sem könnyű megjósolni, hogy mikor kezdődhet el napra pontosan az idei szüret, ám ennek ellenére a borászat már felkészülve várja az új termést. Augusztus utolsó napjaiban és szeptember elején fejeztük be a Sky Furmint 2020-as évjáratának palackozását. Hírlevelünk hűséges olvasói már jól tudják, mennyire büszkék vagyunk a Nagy-Eged-hegyen termett furmintunkra, amely az utóbbi években szinte minden évjáratában megörvendeztet bennünket egy-egy becses elismeréssel, díjjal: legutóbb a 2017-es Sky Furmint kapott VinAgora Champion-díjat, és választották meg itt az ország legjobb Furmintjává.

Hasonlóan bizakodással tekintünk a 2020-as évjárat majdani sikerei elé, bár sokat elmond a kihívásokról, hogy az átlagos hat-hét hónap helyett a mostani tételeket tavaly októbertől idén júliusig, kilenc hónapon át tartottuk tölgyfahordóban, ennyi idő kellett, amíg megfelelő érleléssel, seprőn tartással elértük az általunk óhajtott ízvilágot. Ez a fajta borunk nem kerül új hordóba, használt, és köztük részben ötszáz literes hordók segítik, hogy finoman elegáns harmónia alakuljon ki a borban. Egy limitált mennyiséget ebből az évjáratból is Magnum-palackba töltöttünk, egyrészt a borértők örömére, másrészt, hogy saját tapasztalatainkat is bővítsük a tekintetben, milyen módon fejlődnek a normál, illetve a dupla palacknyi mennyiségek.

Mint mindig, ebben az évben is vásároltunk új hordókat, ezúttal zömmel hazai kádárcégektől, de természetesen nem feledkeztünk meg a jól bevált francia 225 literes burgundi hordókról, amelyek ezúttal is a Francois Freres és a Sylvain cégektől érkeznek.