Kovács Nimród Borászat

VinCE-gála: a KNW 2016-os Battonage a legjobb Chardonnay

Szüret 2021

A közönség, a szakmai zsűri és a VinCE klub tagjai egyaránt a Kovács Nimród Winery 2016-os Battonage Chardonnay-ját tartották a kategória legjobbjának – derült ki az idei VinCE díj gáláján. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre, így november 5-én közel 7000 szavazat alapján hirdethették ki a 2021-es év legjobbjait.

Klasszikus burgundi technológiájával alkottuk győztes borunkat, amelynek lényege a kis tölgyfahordós erjesztés és a seprőn tartás, többszöri felkeveréssel. Az így készült borok komplexebb ízvilágot ígérnek, zamatukban felfedezhetők az élesztős, kalácsos, vajas, krémes jegyek is. Sajátos ásványosságát válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi a Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai Grand Superior besorolású birtokaink egyedi terroir-jának adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. E fehérborunk kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés ételekhez, valamint tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.

Francia és magyar barrique hordókban erjesztettük és érleltük 18 hónapon át seprőfelkeveréssel. A szőlőt 2016 szeptember 11-15 között szüreteltük. Ez az évjárat sok borvidéken okozott fejtörést, hiszen fagy, jég és augusztusi esők is nehezítették a jó szüretet, de mi az egri borvidéken nem panaszkodhattunk, főként a meleg nappalokban és hűvösebb éjszakákban bővelkedő augusztusnak köszönhetően, amely lehetővé tette, hogy telt, érett, zamatos fürtöket szüreteljünk és olyan kiváló borokat készíthessünk, ami a szakmai zsűri és a nagyközönség egybehangzó véleménye alapján a legjobb Chardonnay címet nyerte el a VinCE-gálán.