Kovács Nimród Borászat

Minőségi borok, egyre szélesebb közönségnek – Interjú Kovács Nimróddal

Magnumok

A KNW immáron 13. éve tartó történetében mindig fontosnak éreztük, hogy értékeljük a mögöttünk álló esztendőt, és megfogalmazzuk, mit várunk az előttünk lévő időszaktól. Kovács Nimródtól a borászat tulajdonosától kértünk most efféle összegzést hírlevelünk olvasói számára.

– A koronavírus még manapság is meghatározza a mindennapjainkat. A borászat életében 2020-hoz képest 2021 inkább pozitív, vagy inkább negatív előjelű lett?

– Egyértelműen az előbbi. A 2021-es esztendőt eredményesebben zártuk, mint a 2020-as évet, amelyet még nagyon megterhelt a koronavírus-járvány, s elégedettségre adhat okot, hogy még az utolsó „békeévnél”, 2019-nél is jobban alakult tavaly a forgalom. Az igényes borfogyasztók körében egyre közkedveltebbek a Nagy-Eged-hegyről, illetve a Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtokról származó borok, és sokan éppen azért választják Egert úti célként, hogy a nálunk a helyszínen, 300 éves ódon verőszalai pincerendszerünkben kóstolják meg borainkat, s lássák a helyet, ahol készítjük ezeket.

– Nemcsak a magyar, de a külföldi vendégek is előszeretettel kóstolnak a KNW egri pincészetében…

– Noha a külföldi vendégek egyelőre kisebb arányban érkeznek, mint korábban, azért ezen a téren is tapasztalni már pozitív változást: a pravoszláv újév kapcsán például a tavalyi év végén és az idei év elején is több orosz vendéget fogadtunk, illetve az év első heteiben érkeztek már hozzánk olasz, amerikai, angol, holland, szlovák és erdélyi családok, baráti társaságok is. Reméljük, hogy ez a fajta látogatottság az év hátralévő részében csak még jobb lesz.

– Mely borokra vagy a legbüszkébb 2021-ből?

– A tavalyi év egyik kiemelkedő bora a 2017-es Sky Furmint, amely a tavasszal megrendezett nemzetközi VinAgora versenyen Champion-díjas lett, s az ország legjobb furmintjává is megválasztották. Mivel e borfajtánknak nem ez az első elismerése nemzetközi porondon – a 2015-ös és 2016-os évjárat az előző VinAgora Nemzetközi Borversenyeken szintén aranyérmes, az utóbbi egyben kategóriagyőztes is lett, a 2011-es évjárat pedig az International Wine Challenge londoni borversenyen nyert el az aranyérem mellett két trófeadíjat – ez számunkra újból és újból visszaigazolja a KNW filozófiáját arról, hogy a Nagy-Eged-hegy legmagasabb részein lévő ültetvényünk csúcsminőségű borokkal tisztel meg bennünket. Mindez elmondható a két Nagy-Eged-hegyi vörös borunkról, az NJK-ról (Kékfrankos-Syrah) és a Grand Bleu-ről (100 % Kékfrankos) is.

– A Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtok is Grand Superior besorolású terület…

– Nagyon szép fajtaborokat és házasításokat tudtunk megmutatni innen a közönségnek, de talán közülük is kiemelkedik most a Max Syrah, amelynek hamar híre ment a borértők között. Ez a Nyilasmár válogatott, napfényben gazdag területéről származó, szűretlen, ízekben gazdag fajtaborunknak, amelyből mindössze 1100 palackkal készítettünk, limitált széria: Max Roach-ról neveztük el, egy kiváló jazz-dobosról.

– Pillantsunk most a 2022-es évre: milyen feladatok várják a borászatot?

– Az idei esztendőben továbbra is a minőségi munka folytatása a cél, ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy borainkat a szélesebb közönséghez is eljuttassuk. Ennek egyik lépcsőjeként tavaly megalkottuk két új fajtánkat, a reduktív Chardonnay-t és a finom hordós kezeléssel érlelt elegáns Merlot-t: mindkettő birtokbor, a nyilasmári és a nagyfai területről, ám ár-érték arányban alkalmas arra, hogy a fiatalabb fogyasztókhoz is eljusson. A Chardonnay sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy az első ilyen évjárat már el is fogyott a polcainkról, ezért 2022-ben a korábbi mennyiség több mint dupláját fogjuk ebből palackokba zárni. Szintén az idei év jó híre, hogy két év szünet után, a korlátozások feloldásával végre újból a pincében üdvözölhettük jó barátunkat, amerikai tanácsadó borászunkat, Kent Barthmant, akivel kollégáink egy szakmai nap keretében végigkóstolták a hordóban és palackban lévő tételeket, s összehasonlíthatták azokat a világ más, érdekes és jelentős ültetvényéről származó boraival. Számunkra fontos, hogy folyamatosan tanuljunk, fejlődjünk, és ismerjük a nemzetközi trendeket, fogyasztói szokásokat, hiszen boraink nemcsak hazai, hanem a világpiacra is készülnek.

Szerző: Doros Judit