Kovács Nimród Borászat

Nemzetközi csapat értékelte a KNW és más pincészetek borait

Bemutató

Neves borszakírókat, kereskedőket, üzletkötőket és borszakértőket hívott meg Magyarországra az Agrár Marketing Centrum, hogy közelebbről megismertesse az európai borvilág fontos szereplőivel hazánk borait. A budapesti konferenciát követően az érdeklődők hazánk több borvidékére, így Eger térségébe is ellátogattak, hogy személyesen találkozzanak a borászokkal, birtokvezetőkkel, tulajdonosokkal, első kézből kapjanak információkat az itteni fajtákról, a házasításokról és meg is kóstolják a legkiválóbb tételeket.

A KNW nem csupán kiállítóként vett részt ezen az eseményen: Kovács Nimród, a borászat tulajdonosa mindkét alkalommal – az egerszalóki St. Andrea Birtok nemrégiben átadott impozáns rendezvényközpontjában és Egerben a Tóth Ferenc Pincészetnél a szintén frissen elkészült hangulatos előadóteremben – diavetítéssel egybekötött angol nyelvű bemutatót is tartott a borvidék történetéről, annak meghatározó fajtáiról, elhelyezve magát a térséget is az európai bortérképen. Külön kiemelte Grőber Jenő és idősebb Gál Tibor nevét, akik noha különböző korokban éltek, mindketten az egri borvidék meghatározó borászai közé tartoztak: előbbinek az Egri Bikavért, mint exportképes házasítást, utóbbinak pedig a burgundi és Rhone-vidéki fajták egri meghonosítását köszönhetjük elsősorban. Nimród az előadásában kitért a borvidék elképesztő sikereire is, bemutatva a nemzetközi közönségnek a St. Andrea Birtok nemrég a világ legjobb ötven vörös bora közé került Grand Superior Bikavérét is.

A sétálókóstolón a KNW pultjánál a többi között belga, holland, olasz, luxemburgi, francia, német, lengyel és angol vendégek tették tiszteletüket. A neves Decanter magazin két munkatársa hosszan időzött a KNW boroknál, felfedezve a SKY Furmintban és az NJK Kékfrankos-Syrah házasításban a származási hely, a Nagy-Eged-hegy mészkőtalajának ásványosságát, a Battonage Chardonnay-ban és a JAZZ Superior Bikavérben pedig a Nyilasmár és Nagyfai birtokok vulkanikus jegyeit. Egy angol chef elismerősen szólt arról, hogy a KNW-borok pompásan illeszthetők a legváltozatosabb éttermi fogásokhoz, s miközben a tételeket kóstolta, maga is eljátszott a gondolattal, hogy melyik borhoz milyen ételt kreálna.

A jelenlévő borászok – megköszönve a házigazdák színvonalas vendéglátását – egyetértettek abban, hogy az ilyen jellegű, magas szintű szakmai rendezvények nagyon fontosak az egri borvidék számára, hiszen olyanok viszik el innét a remélhetőleg jó hírünket, akik szavára odafigyelnek az európai borértők és borfogyasztók.