Kovács Nimród Borászat

Ikonikus bikavérekkel mutatkoztunk be az „en primeur” kóstolón

Idén megújult az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozata: a hat önálló esemény több egri helyszínen mutatta meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig. A rendezvénysorozat október 18-án Az Egri Bikavér Napjával indul, amikor ünnepélyes keretek között egri bikavérrel töltött palackokat falaztak be az egri várba a helyi borászok, egy-egy üzenet is elhelyezve az utókornak. Hogy a KNW csapata milyen gondolatatokat hagyott örökül azoknak, akik harminc év múlva kibontják és megkóstolják majd az itt elhelyezett JAZZ Superior Bikavérüket, sajnos nem árulhatjuk el, de egy lincolni mondatot azért idézünk hírlevelünk olvasóinak: „A jövő előrejelzésének legjobb módja annak létrehozása.“

Ott voltunk a Bolyki pincészetben megrendezett Nagy Egri Borműhely Kóstolón is, amely az Egri Bikavér En Primeur nevet viselte. Itt a 2017-es Jazz Superior Bikavérünket s egy forgalomba még nem hozott 2021-es „en primeur” bikavért mutattunk be az újságírókból, gasztronómiai szakemberekből, borkereskedőkből és borkedvelőkből álló közönségnek a sétálókóstolón. A KNW 2017-es JAZZ superiorja az első évjárat, amit már ezen a néven hoztunk forgalomba, korábban ugyanis Superiorként volt ismert az ikonikus vörös házasítás. Ebben a palackban az előzőekhez képest magasabb a kékfrankos aránya, közelíti a 60 százalékot, továbbá syrah, pinot noir, merlot és cabernet franc szerepel az összetevők sorában.

Hogyan készül nálunk a bikavér?

Általában palackozás előtt néhány héttel történik a bikavér-összetevők gondos kiválasztása a Noszvaj melletti Nyilasmár és Nagyfai birtoktestünkről származó tételekből. A tesztelés során általában 50-80 hordótételt választunk ki, majd 15-20 olyan hordó marad, amelyekből végül mintákat veszünk, ez alapján különítve el azt a 9-10-11 hordót amelyből az adott évjárat legjobb bikavére készülhet. A KNW-nél rendszerint másfél évet töltenek két vagy öthektós, magyar és francia kádárcégektől vásárolt új és használt hordóban az alapanyagok. A bemutatott en primuer borunkról elmondható: a 2021-es év megmutatta, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a borászatoknak, ha kevés csapadék hullik a területre. Erre az évjárata jellemzőek az „egriesen feszes savak” amelyek tavaly az átlagnál valamivel magasabbak voltak, ám ezt egy nagyon pici maradék cukor a borokban végül egyensúlyba hozta.