Kovács Nimród Borászat

Új bormárkákkal rukkol elő idén a KNW

WOW Syrah és Duble Barrel Grand Bleu a Nagy-Eged-hegyről

Elindult egy új esztendő, ilyenkor szokásaink szerint arra kérjük a KNW tulajdonosát, Kovács Nimródot, összegezze az elmúlt hónapokat, és mondja el, milyen újdonságok várhatók a borászatnál, előrukkolnak-e új fajtákkal, mit várnak ikonikus fajtaboraiktól és házasításaktól?

– Szerencsére a tavalyi esztendő a várakozásoknál jobb eredményeket hozott, a koronavírus után újból megélénkült az idegenforgalom, a turizmus. A KNW egri Verőszala úti borászatába sokan látogattak el, hogy helyben kóstolják meg borainkat. Immár az éttermi forgalomra sem panaszkodhatunk, Budapest és az egri borvidék legjobb vendéglátóhelyei „pörögnek”, s kínálják a borainkat. Arra külön büszke vagyok, hogy a nálunk dolgozó csapat egységes maradt, átvészeltük a nehezebb időket, gyakorlatilag nálunk nincs fluktuáció.

Úgy tűnik, beérett annak a filozófiának a gyümölcse is, hogy a burgundi fajták nagyon jól megállják a helyüket a hűvös, de napos, jó talajszerkezetű egri borvidéken.

– Való igaz, a Battonage Chardonnay és a 777 Pinot Noir folyamatosan visszaigazolja a várakozásainkat: előbbi rendkívül népszerű, az összes olyan TOP-budapesti étteremben, ahol tartják a borainkat, ott szerepel a kínálatban, a vendégek nagy kedvence, s nagyon jól párosítható halas, vagy könnyű fehér húsos ételekhez. Akár még arra is büszkék lehetünk, hogy az általunk kitalált márkanevet, a Battonage-t – elvégre a francia írásmód helyett Magyarországon mi vezettük be ezt a „amerikai formulát” – követik más borászatok is, a márkanév azonban továbbra is erősen a KNW-hez kötődik. A dijoni klónból készült Pinot Noir a maga fűszerességével, zamataival és gyümölcsösségével pedig rendre lenyűgözi a borkedvelőket és borértőket.

A világfajták mellett ugyanakkor a Kárpát-medencében honos kékfrankos, illetve az egri borvidék emblematikus házasítása, a bikavér is előkelő helyet foglal el a borászat kínálatában.

– Olyannyira, hogy a Superior Bikavérünket, a Jazz-t nemrégiben a külügyminisztérium beválogatta egy borversenyen, így külföldi magyar nagykövetségeken nemzetközi közönség is kóstolhatja.

Az eddig említett tételek a Noszvaj melletti birtokról, a Nyilasmár és Nagyfai ültetvényekről származnak. Ám a borászat legértékesebb területe mégiscsak a Nagy-Eged-hegy: az onnan származó borok évről-évre stabilan a legjobbak között szerepelnek a különböző versenyeken.

– A Grand Bleu Kékfrankos, az NJK házasítás és a Sky Furmint évek óta hagyományosan a legjobb tételek közé tartoznak, de hogy újdonsággal is előrukkoljunk, ezért egyfajta Grand Selection válogatásként limitált darabszámban új tételekkel is előállunk az idén. Ilyen a WOW Syrah, a Nagy-Eged-hegyen lévő mindössze fél hektáros Syrah-területünkről: ebből a fajtából egyetlen hordónyi készült. S ilyen lesz a Duble Barrel Grand Bleu, a nevéből adódóan dupla újhordós érlelés után kerül forgalomba.

Változik-e az ültetvény-szerkezet?

Mivel arra törekszünk, hogy a legjobb helyekről a legjobb borokat készítsük, ezért igyekszünk folyamatosan kiválogatni a legkiválóbb területeket a dűlőkből, s azokat, amelyek kevésbé jól teljesítenek, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem hozták a tőlünk elvárt minőséget, kivesszük a művelési területről. Vagyis valamivel kisebb ültetvényről fogunk az eddiginél is magasabb minőséget produkálni szándékaink szerint.

Szerző: Doros Judit