Kovács Nimród Borászat

Március, a bemutatkozás hónapja

marcius_3Felgyorsult az élet városunkban. A hónapban nekünk is több alkalommal nyílt lehetőségünk bemutatni borainkat, borászatunkat. Fellőttük az új Egri Csillagokat, találkoztunk a lengyel barátainkkal és együtt örültünk a 2011-es évjáratú Monopole Battonage Chardonnay-nk burgundi sikerének. Mozgalmas hónapon vagyunk túl!

Március a bemutatkozás hónapjának bizonyult. Egerben több alkalommal is lehetőségünk volt prezentálni borainkat. A hónap elején kadarka-syrah kóstoló keretében kóstolhatták az érdeklődők a 2011-es évjáratú Monopole Syrah-nkat, azonos helyszínen egy hét múlva portfólió bemutatót tartottunk. Szép számban üdvözölhettünk a kóstolók között a borainkat régebb óta kedvelőket és az újabb felfedezőket is. A kóstolón igyekeztünk átfogó képet adni, új információkat és érdekességeket megosztani magunkról a felsorakoztatott borsor segítségével, valamint a szőlészeink és a borászunk rövid előadás keretében a szőlőterületeink és a borkészítési technikáink specifikumairól is beszélt.

Március 15-e mindig újdonságot tartogat Egerben. Mint tudjuk ezen a napon az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, de Egerben ez a dátum már 4 éve összekapcsolódik az Egri Csillag nevével is. Ugyanis ez az a nap, amikor a friss évjáratok együtt mutatkoznak be, idén először egy szalon keretében. A Líceum díszterme méltó helyszínként szolgált. Nagy örömmel vettünk részt mi is a programon, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a 2013-as Egri Csillagunkról. Ha lemaradtak a Csillagbontásról, ne aggódjanak, május 2-án és 3-án az Egri Várban újra kint leszünk és fesztivál hangulatban kóstolhatják meg a borainkat.

A bemutatkozást bemutatkozás követte és egyben egy nagyon meghatározó hét Eger életében. A lengyel-magyar barátságot megerősítve egy héten keresztül programsorozattal ünnepeltük e két nép jó viszonyát. A rendezvényeken a magyar és a lengyel államfők is tiszteletüket tették. Mi is szerettünk volna csatlakozni a baráti hét eseményeihez, így is tettünk, végül az Egerbe látogató barátok a mi borainkat is megkóstolhatták. Fontos hét volt ez nem csak a város, de a borvidék életében is. A rendezvénysorozat a hétvégére vált teljessé, hiszen a Magyar Országgyűlés 2007-ben március 23-át választotta a Lengyel-Magyar Barátság Napjának, a két nép szoros kapcsolatára, ezeréves hagyományaikra tekint vissza.

battonage_smallAz ország határain kívül is bemutatkoztunk, pontosabban képviseletünkben az egyik borunk. Izgalommal figyeltük a Chardonnay du Monde hivatalos oldalát, hiszen a mi 2011-es évjáratú Monopole Battonage Chardonnay-nk is a benevezett borok között volt. A hónap második felében végre megkaptuk a hírt: ezüstérmet nyert el borunk Burgundiában. 40 ország 794 bora versengett az érmekért, melyek közül csak 4 magyar borászat kapott elismerést, mind ezüstérmet. A chardonnay borok és pezsgők legrangosabb nemzetközi megmérettetése az 1994 óta megrendezésre kerülő borverseny, a Chardonnay du Monde. A benevezett borokat 300 főből álló, fele-fele arányban francia és nemzetközi tagú zsűri bírálja el. A komoly nemzetközi borversenyek szabályainak megfelelően itt is csupán a borok egyharmada részesülhet díjazásban.

Filozófiánk szerint a kiváló bor lelke az egyedülálló szőlőtermő dűlőkben és a tökéletes minőségű szőlőben rejlik. Emiatt egy napot sem tölthetünk el munka nélkül a szőlőterületeinken. Ez nem volt másként ebben a hónapban sem.

Megtörtént az év első kultivátorozása kb 5-10 cm mélységben. Nagyon fontos tevékenység a talaj lezárása is, amivel meggátolhatjuk a talajban lévő nedvesség kipárolgását. Az elmúlt években megfigyelhető szárazság sajnos idén is kitart egyelőre. A jelenleg is csapadék hiányos talajt nagyon fontos hogy minél jobban megóvjuk.

Végeztünk az idei kötözési munkálatokkal is. Javítottuk az elérett kötéseket és rögzítettük a fiatal tőkék új karjait. Megtörtént a fakadás, kihajtott a szőlő mind a három területünkön. A hajtáskezdemények szépen nőnek, most kb 2-5 centiméteresek, sőt már levélkezdeményeket is találunk a fiatal tőkéken. Látványosan fejlődnek a szőlők, körülbelül két héttel előzték meg magukat, az ilyenkor szokásos állapotukat.

marcius_2

A néphagyomány szerint március 25.-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja: „Gyümölcsoltó hidege téli hónapnak megölője”. A hiedelem szerint, ha ilyenkor megszólalnak a békák, még negyven napig hidegre lehet számítani. Mint ahogy igazolta az időjárás – békák csendben voltak, sőt a fecskék is megérkeztek – nem kell már nagy hidegekre számítani. Azért ezt csak óvatosan mondjuk, mert Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.) még tartogathat számunkra meglepetést. Jó velük vigyázni!

Nagy lelkesedéssel vágunk bele az áprilisba, hiszen a tervek megvannak, már csak meg kell azokat valósítani. Folytatódnak a szőlőben a talajmunkák, megtisztítjuk a törzseket, folytatjuk a kékfrankos és chardonnay telepítések talaj előkészítését, a pincében pedig borkóstoló programsorozat veszi kezdetét. Csatlakoztunk a Kékfrankos MOST! c. kezdeményezéshez, így a hónap nálunk is a fajta bemutatásának jegyében telik el vertikális kóstoló keretében. Nagyon izgalmas programnak ígérkezik, mi már áprilisi kékfrankos-lázban égünk!

Reméljük Önt is vendégül láthatjuk április 25-én!
A Vertikális kékfrankos kóstolóról bővebben itt olvashat.