Kovács Nimród Borászat

Április, Egy nehéz hónap után…

aprilis_kekfrankos_kostolo

Nehéz hónap után vagyunk. Tudtuk, hogy április szeszélyes, na de ennyire?

Hívatlan vendéggel kellett szembe néznünk a birtokon, közben egy kis eső után vágytunk, amit a hónap utolsó harmadában kamatostul meg is kaptunk. Megtartottunk a kékfrankos vertikális kóstolónkat, amely a visszajelzések szerint igen jól sikerült. Úgy tűnik jön a folytatása.

„Április esőitől nyílnak május virágai” – tartja a mondás. A hónap eleji időjárás nem kecsegtetett minket sok reménnyel a májusi virágcsokrokkal kapcsolatban. Mi annak is örültünk volna, ha legalább a szőlők kapnak egy kis csapadékot, de sajnos ez nem így történt. A föld igényelte, de az eső váratott magára.

Azért volt olyan növény, amely a csapadékra nem várva virágzásba kezdett. Orgona illat áradt a Noszvaj felé vezető úton, a lila foltok pompázva hirdették, hogy itt van a tavasz.  Ez minket is feldobott.

A hónap utolsó harmadában megérkezett a várva vár eső, abba sem hagyta hosszú hetekig az esést.  Első alkalommal 22 mm, a hónap végére 40 mm esett. A vízhiányból adódó talaj felszínén tátongó ujjnyi vastag repedések szépen lassan eltűntek.

aprilis_FeromonRudA szeszélyes időjárás ellenére a szőlők szépen fejlődtek.  Homogénen növekedett a szőlő hajtásrendszere, szép fürtkezdemények alakultak. Nem csak mi, de egy betolakodó is felfedezte azokat.  Mint korábban arról irtunk, vannak bizonyos állatok, melyeket szívesen beengedünk, sőt lakóteret biztosítunk nekik a szőlőterületeinken.
Az ékköves araszoló kivétel ez alól, ugyanis az a friss hajtásokkal táplálkozik. A hernyó szerencsére hamar bebábozódott, csak minimális kártételt okozott, gazdasági kárt nem, a termésválogatásnál korrigálni tudjuk a munkáját. Épp hogy megszűnt a „hernyó invázió”, tarka szőlőmolyok jelentek meg. Fontos számunkra, hogy a szőlőben vegyszer nélkül, kíméletes módszerekkel dolgozzunk, így a moly eltávolítását is így kellett megoldanunk.  Jó eszköznek bizonyult erre a feladatra a feromonos légtértelítés (párosodás gátlás). Az ültetvényekben szexferomont párologtató rudacskákat helyeztünk el, melyek mesterséges nőstény illatanyaggal vannak átáztatva. A hím mindenhonnan a feromon illatot érzékeli, ezért a „valódi” nőstényt nem találja meg. A nőivarú lepkék megtermékenyítése nem történik meg, ezért nem kell utódoktól és így kártételüktől félnünk.

aprilis_furmint2012Keményen dolgozott a palackozó gép a verőszalai pincénkben. Letöltöttünk a 2012-es évjáratú Pinot Gris-t és a Furmintot. Elfektettük őket az érlelő pincében, most már csak várnunk kell, hogy a palackban tovább fejlődjön, megmutatva a benne rejlő kincseket.
A palackozást májusban is folytatjuk. Azonos évjáratból a Battonage Chardonnay kerül sorra, hogy az is megkezdhesse új életét a palackban.

Április 25-én megtartottuk a „Vissza a múltba” elnevezésű Kékfrankos vertikális kóstolónkat. A hozzánk ellátogatók egy tartalmas borsor keretében évjáratok között kalandozva 1997-ig kóstolhattak vissza. A kóstolást az évjáratok bemutatása, előadás segítette.

A borászat egyik büszkeségét, a forgalomban lévő Grand Bleu 2009-et is megmutattuk, sőt számos hordó minta segítségével és pincelátogatással bekukkanthattak a vendégeink a most fejlődő borok világába is. Poharakba kerültek a Grand Bleu és a Monopole Kékfrankos több hordómintái is.

Az este remekül alakult, így újabb vertikális kóstolót szervezünk. Június 20-án a Battonage Chardonnay és a kisburgundi néven is ismert Pinot Noir boraink több évjáratát kóstolhatják meg.

Ezúton szeretnénk megköszönni újra a vendégeinknek, hogy ellátogattak hozzánk. Reméljük, a következő kóstolón újra találkozunk!

Üdvözlettel:
a Kovács Nimród Borászat csapata