„Hűvösen elegáns megjelenés és illat, mentás, kakukkfüves, bazsalikomos bujasággal. Íze igazi varázslat, sima, selymes tapintású, eleven savakkal, finoman fűszeres gyümölcsösséggel. Minden egyes korty letisztult, szinte észrevétlen, tökéletesen beépült, de nem jelentéktelen tanninokkal. Mi kell egy ilyen bor megszületéséhez? Kifogástalan terroir, egészséges szőlő, kitűnő évjárat és vélhetően az angyalok lelkes segítő munkája, mert nélkülük ilyen borok nehezen kerülnek palackba. Pontot ilyen borra elvből nem adok. Ez a KÉKFRANKOS számomra maga a BOR, mert valójában az elemek tökéletes harmóniája nem szőlőfajta-függő. Egyszerűen szuper. A 2008-as Grand Bleu szűztermése megdöbbentett a lehető legjobb értelemben. A szűztermés maga általában borvidéktől, fajtától függetlenül különleges értékkel bír. Mivel ilyen egyértelműen minden ültetvény életében csak egyszer tud megszületni, nyilván gyűjtői értéke sem elhanyagolható egy-egy ilyen bornak. Az első, egyetlen, megismételhetetlen.” Dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus |
Kékfrankosunk a kimagasló Nagy Eged Grand Cru legmagasabban fekvő dűlőjéből való, s legelső szüret gyümölcse. A szeder, fekete cseresznye és ribizli illatát elegánsan egészítik ki az édesgyökér, fahéj és pörkölt hordó aromák. Zempléni hordóban érleltük 24 hónapig. A bor szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc szépen kiemel. 2004-ben telepítettük, s négy év után szüreteltük először. Mindössze 275 palack készült belőle, s jelenleg már csak 100 palack elérhető, amelyből most 50 számozott példányt kínálunk eladásra, palackonként 80 ezer forintos vételáron. Valódi ritkaságunkat borgyűjtőknek és befektetőknek ajánljuk, egyszeri lehetőségként. A Nagy-Eged- hegy Közép-Európa egyik legértékesebb és legkülönlegesebb termőhelye. A Bükk-hegységhez tartozó, Egertől északkeletre elterülő, 537 méter magas Nagy-Eged- hegy 20-35 százalékos meredekségű, déli kitettségű termőhelyét mészmárga borítja, és kutatások szerint már sok millió évvel ezelőtt is szőlő termett rajta. A Nagy-Eged- hegy a XVIII. században már vitathatatlanul kiemelkedett a termőhelyek közül, és az itt termett borokat a legjobbak között tartották számon, jelenleg Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete. A Kovács Nimród Borászat itteni kékfrankos-ültetvénye Közép-Európa legmagasabban fekvő kékfrankos telepítése. A termőhellyel kapcsolatban Dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus így nyilatkozott: „a Nagy-Eged- hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged- hegy is ilyen.” „A szűztermés borvidéktől, fajtától függetlenül különleges értékkel bír, mivel megismételhetetlen, csak egyszer tud megszületni, így gyűjtői értéke sem elhanyagolható. Ez a bor minden képzeletet felülmúl, csak remélni mertem, hogy egyszer nekünk is sikerül ilyen bort készíteni.” „Tökéletes harmóniát nyújt a korty. Ez a bor maga a tökéletesség. Nem zárom ki, hogy a bor elkészítésében angyalok is közreműködtek.” A tökéletes harmónia megfizethetetlen! Nálunk még 50 palack megszerezhető belőle. |
Technikai adatok100 % Nagy-Eged További információért keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén:
|
Kovács Nimród Borászat | 3300 Eger, Verőszala út 66. | +36-36-537-232 | info@kovacsnimrodwinery.com
Adatvédelmi nyilatkozat