Kovács Nimród Borászat

Hungarikum lett az Egri bikavér

Rhapsody, SuperiorVédjegyet, s egyfajta védettséget kapott az Egri bikavér azt követően, hogy néhány napja Egerben bejelentették: a hungarikumok sorába emelték ezt a különleges házasítást.

A Kovács Nimród Borászat örömmel mutatja be két, immár a hungarikum-bikavérek közé tartozó házasítását, a Rhapsodyt és a Superiort. Előbbi hűen tükrözi a Nyilasmár és Nagyfai birtokunk egyediségét: a vékony, köves, tufás termőréteg, s az erős déli lejtése tüzességet, testet, a kötött barna erdőtalaj pedig gazdag és tiszta aromát ad ennek a 2013-as évjáratú bornak. Egy évvel idősebb, 2012-es évjáratú SuperiorBikavérünk szép, mélyvörös színárnyalatú, illatában és ízében az érett fekete meggy, szilva, erdei gyümölcsök, valamint fűszerek jelennek meg. Bársonyos tanninok, szép savegyensúly, tiszta, hosszú lecsengés jellemzi. A két borban különböző arányban ugyanazt az öt fajtát házasítottuk: Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir és Syrah.
A legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. A legenda azonban aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, köszönhetően a konkurens „bikavéres” vidék, Szekszárd költőjének, Garay Jánosnak, aki 1846-ban megalkotta a bikavér elnevezést 1846-ban. Régebben a kadarka egyik nemes változata, a lúdtalpú adta az alapot, ezt házasították az oportó, a cabernet és néha a merlot fajták borával. A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan, nem tanninhangsúlyos borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege, vagyis minden összetevője harmonikus egységgé simul össze. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból minimum hármat kell felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt.