Ősbemutató színhelye volt nemrégiben a budapesti KOGART Ház: először itt kóstolhatták meg együtt az érdeklődők az egri borvidék Grand Cru területéről, a Nagy-Eged hegyről származó csúcsborokat az ott tevékenykedő három borászat, a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat (KNW) és a Gróf Buttler vezetőinek avatott irányításával.
A Kovács Nimród nevével fémjelzett borászat Grand Bleu-je egy külön „csúcsot” is elkönyvelhet magának, hisz innen, Közép-Európa legmagasabban fekvő ültetvényéről szüreteljük azt a kiváló minőségű kékfrankost, amelynek különböző évjáratai már számtalanszor bizonyítottak: hazai versenyeken nem egyszer az ország legjobb kékfrankosaként mutatkoztak be, míg külföldön is elnyerték a szigorú nemzetközi ítészek tetszését, és megmutatták, hogy igazán nagy bor is készíthető ebből a fajtából. A KNW zászlósbora, a 2009-es nagy-egedi NJK pedig egy komplex, robosztus, bármilyen steak mellé bátran ajánlható kékfrankos-syrah házasítás.
Kovács Nimród szerint mivel mindkét borvidék a bortermelés északi határán fekszik, így Egert méltán nevezhetjük a magyar Burgundiának, miképp a Nagy-Eged-hegy is megfeleltethető a legnemesebb francia grand cru-knek, például a Cortonnak vagy a Romanée-Continak.
A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:
- St. Andrea Mária 2014
- Gróf Buttler Viognier 2013
- Kovács Nimród Furmint 2010
- Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2013
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
- Kovács Nimród Grand Bleu 2012
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
- Gróf Buttler Egri Bikavér 2011
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2011
- Kovács Nimród Grand Bleu 2011
- Kovács Nimród NJK 2009
- Gróf Buttler Syrah 2012
Ha többet szeretne olvasni a kóstolóról, az alábbi cikkeket ajánljuk figyelmébe:
http://www.egriszin.hu/tartalom/cikk/12430_a_nagy_eged_hegy_letette_a_nevjegyet
http://www.borigo.hu/hirszuret/00701/a-nagy-eged-12-legjobbja