A karácsonyi vásárok hangulatát nemcsak a fahéjas, szegfűszeges forralt bor varázsolja ünnepivé: mostanság mind gyakrabban jelennek meg a szabadtéri kínálókban az elzászi hangulatú káposztás-szalonnás gombócok, nokedlik. 2013-as Furmintunkat bátran ajánljuk egy ilyen jellegű étek mellé, miként tette ezt a winesofa.hu is.
Bécsi szelet káposztás, baconos nokedlivel
Hozzávalók
A rántott húshoz
- 600g sertéskaraj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 250ml tej
- liszt
- kenyérmorzsa
- só, bors
- napraforgó olaj
A káposztás-sonkás nokedlihez
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
- 400g rétesliszt
- 100g fejes káposzta
- 100g bacon
Az elkészítés módja
Verjük fel a tojásokat a tejjel, s törjük bele a lereszelt vagy összezúzott fokhagymát. Klopfoljuk ki gyengéden a felszeletelt karajt, majd sózzuk és borsozzuk. Mártsuk a húst előbb a lisztbe, majd a tojásos keverékbe, végül forgassuk bele a zsemlemorzsába. Süssük ki forró, bő olajban.
A nokedlihez keverjük össze a tojásokat a sóval és a szerecsendióval, s adjuk hozzá a lisztet. Szaggassuk forrásban lévő vízbe, majd miután megfőtt, szedjük ki tésztaszűrűbe, és hagyjuk kissé hűlni. Közben vékonyan szeleteljük le a káposztát és a szalonnát. A bacont süssük zsírjára, majd adjuk hozzá a káposztát, s pár percig fonnyasszuk. Borítsuk rá a nokedlit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk egy nagy tálra, a karajjal együtt.
Rozmaringággal, koktélparadicsommal díszíthetjük.
Az eredeti recept itt olvasható:
http://www.winesofa.eu/articles/breaded-pork-chop-with-cabbage-and-bacon-dumplings
Az étel mellé ajánlott borunk