Kovács Nimród Borászat

Ízek, borok, hangulatok (Recept és borkínáló)

Becsi_szelet_kaposztas_baconos_nokedlivel_255A karácsonyi vásárok hangulatát nemcsak a fahéjas, szegfűszeges forralt bor varázsolja ünnepivé: mostanság mind gyakrabban jelennek meg a szabadtéri kínálókban az elzászi hangulatú káposztás-szalonnás gombócok, nokedlik. 2013-as Furmintunkat bátran ajánljuk egy ilyen jellegű étek mellé, miként tette ezt a winesofa.hu is.

Bécsi szelet káposztás, baconos nokedlivel

Hozzávalók

A rántott húshoz

  • 600g sertéskaraj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 250ml tej
  • liszt
  • kenyérmorzsa
  • só, bors
  • napraforgó olaj

A káposztás-sonkás nokedlihez

  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerecsendió
  • 400g rétesliszt
  • 100g fejes káposzta
  • 100g bacon

Az elkészítés módja

Verjük fel a tojásokat a tejjel, s törjük bele a lereszelt vagy összezúzott fokhagymát. Klopfoljuk ki gyengéden a felszeletelt karajt, majd sózzuk és borsozzuk. Mártsuk a húst előbb a lisztbe, majd a tojásos keverékbe, végül forgassuk bele a zsemlemorzsába. Süssük ki forró, bő olajban.

A nokedlihez keverjük össze a tojásokat a sóval és a szerecsendióval, s adjuk hozzá a lisztet. Szaggassuk forrásban lévő vízbe, majd miután megfőtt, szedjük ki tésztaszűrűbe, és hagyjuk kissé hűlni. Közben vékonyan szeleteljük le a káposztát és a szalonnát. A bacont süssük zsírjára, majd adjuk hozzá a káposztát, s pár percig fonnyasszuk. Borítsuk rá a nokedlit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk egy nagy tálra, a karajjal együtt.

Rozmaringággal, koktélparadicsommal díszíthetjük.

Az eredeti recept itt olvasható:
http://www.winesofa.eu/articles/breaded-pork-chop-with-cabbage-and-bacon-dumplings

Az étel mellé ajánlott borunk

ws_kovacs_nimrod_furmint_2013_255Nagy Eged Furmint 2013