Kovács Nimród Borászat

Pattannak a rügypikkelyek

Mozgásban a március
Nedvkeringés
A januári hó, s a februári fagyok miatt kissé lelassult az élet, nemcsak a városban, hanem az ültetvényeken, s a pincészetben is. A március első napsugarai azonban – mintha egy láthatatlan kéz indítaná be tavaszi perpetuum mobile-nket – mozgásba lendítették a természet csodás ingáját. Ültetvényeinken látványosan beindult a nedvkeringés, vagyis az a folyamat, melynek során a gyökerek a talajból felveszik a vizet és ásványi anyagokat, majd ez utóbbiakat részben már szerves vegyületekké alakítva szállítják a sejtek a gyökértől szárrészeken át a levelek felé – írja a Kertészeti Lexikon. Itt, a szintézis során szénhidrátok, fehérjék és egyéb táplálékanyagok képződnek, amelyek oldható vegyületekké átalakulva a szállítószövetek háncsrészében vándorolnak a gyökerek és a raktározó szervek felé – így váltva teljessé az anyag körforgását.


Befejeztük a metszést

Szőlészünk, Marczis Tamás blogunknak azt mondta: kissé meglepte őt a korai nedvkeringés, a hosszú kemény tél miatt ugyanis arra számított, hogy ez valamivel később, inkább március közepén indul be. Ez az esemény azonban mindig biztató, azt jelenti ugyanis, hogy növény él, szépen fejlődik, s ha visszatér is egy kisebb-nagyobb hideghullám, az legfeljebb csak lelassítja, s nem állítja meg ezt a folyamatot. A rügyet a víz behatolásától és későbbi odafagyásától védő rügypikkelyek hamarosan megpattannak majd, s láthatóvá válik majd a hőszigetelésért felelős rügygyapot is, jelezve, hogy éled a természet, éled az ültetvény.
Sokan óva intenek attól, hogy a nedvkeringés megindulása után álljanak neki metszeni a szőlősgazdák. Ennek az az oka, hogy gyökérben esetlegesen megbúvó baktériumok, egyéb fertőző betegségek ilyenkor végigáramlanak a növényen, s metszéssel a betegséget át lehet vonni egyik növényről a másikra. A KNW szőlőit ilyen veszély nem fenyegeti: részben azért, mert a nedvképződés egyelőre csak a tőkék egy részénél érzékelhető, másrészt azért, mert magát a metszési folyamatot március első hétvégéjére be is fejezték a mieink. Biztos, ami biztos alapon azonban az utóbbi napokban már minden tőke után sűrűn fertőtlenítették a metszőollót, hogy még csak véletlenül se fertőzzék át egyik növényről a másikat.


Sikeres könyvbemutatók

Jó pincér voltam...
A rügypikkelyekről, rügygyapotokról, nedvkeringésről nem, más témákról azonban szó esett március első hétvégéjén Debrecenben és Egerben, ahol nagy érdeklődés kísérte a „Jó pincér voltam” címmel nemrégiben jelent meg, Kovács Nimródot bemutató önéletrajzi kötet. Ez László Ágnes kiváló író, újságíró közreműködésével a Kossuth Kiadónál jelent meg. A KNW pincészet tulajdonosa kalandos életéről, munkájáról, a bor iránti elkötelezettségéről mesélt olvasóinak, s dedikálta a megvásárolt könyveket.