Kovács Nimród Borászat

Nem volt tréfás az áprilisi hó, de már várjuk a májust

Nagy EgedDermedten néztük a Nagy-Eged hegy „porcukros” lankáit április 20-a és 22-e között: nemcsak az időjárás volt fagyos, a mi szívünkbe is jeges rémület költözött. Mint korábbi blogunkban írtunk, a hosszú és kemény tél ellenére ültetvényeinken már március elején megindult a nedvkeringés, s megpattantak a rügypikkelyek, ami azt jelenti, hogy a növény fejlődni kezdett. Ezt a folyamatot egy kisebb-nagyobb hideghullám legfeljebb lelassítja, de nem állítja meg.

Nem úgy a fagy, amely áprilisban egész Európában gondot okozott, s olyan borvidékeket is érintett, mint Burgundia, ahol tíz méterenként fűtőberendezéseket és paraffingyertyákat helyeztek a földre, így fűtötték a növényeket, hogy megvédjék őket a mínuszoktól.

A magyar Burgundia „fővárosára”, Egerre hirtelen csapott le az április végi hószakadás, s félő volt, hogy nálunk is megtizedeli a termést. Nos, az ijedség szerencsére nagyobb volt a valós károknál – mondta el blogunknak szőlészünk, Marczis Tamás. Noha a hideg időt megelőző lehűlés egy hétig tartott, majd csütörtökről péntekre virradóra a Nagy-Egeden -1, a nyilasmári és a nagyfai birtokon pedig -0,5 fokra hűlt le a levegő, a fagy csak az új telepítésű területeken okozott némi kárt. Volt, ahol a levelek szélei károsodtak, a két-három éves fiatal ültetvényeken azonban itt-ott a hajtások is elfagytak.

Azért, hogy a fagy okozta „sokkból” minél hamarabb életre keltsük a növényeket, szőlészeink már a hideget követő első melegebb napokon megkezdték a „stresszoldást”. Olyan intenzív, könnyen felvehető tápanyagot juttattak ki az érintett területekre, amelyek segítik a talpra állást. – Ezt úgy kell elképzelni, mint az embereknél, ha hirtelen nagyobb stressz éri őket: bezárkóznak, esetleg nem esznek, nem isznak, s ha átmenetileg is, de egyfajta vegetáló életmódra váltanak. Így tesz a szőlő is extrém időjárás közepette: leáll, vagy lassítja a fejlődését, bezárja a sztómákat, s megpróbál túlélni. Akár egy pszichológus, ezt megelőzendő alkalmazzuk a biostimuláló stresszoldást, amitől azt várjuk, hogy pár napon belül a növényeink megnyugszanak, s a korábbi ritmusnak megfelelően élik tovább az életüket – tette hozzá Tamás.
Nagy Eged
Van azonban olyan „jégkása”, ami kevésbé ijesztő: mostanság sokszor találkozunk pincészetünk kóracél tartályain több tíz centiméter szélességű „jéggyűrűvel”. Ez azonban természetes: palackozás előtt azért hűtjük le borainkat, mert -1 Celsius fokon már kiválik a borkő, rádermed az acéltartály falára, így a bor tisztán és könnyen lefejthető. A pinceágak mélyén is izgalmas munka folyik. – Végigkóstoljuk a 2015-ös tételeinket, s készítjük elő ez ilyen évjáratú Pinot Noirt, Battonage Chardonnay-t, Rhapsody Bikavért a palackozásra – mondta el főborászunk, Szerdahelyi Péter. Ezek mindig kihívásokkal teli pillanatok, hiszen egy-egy fajtán belül is többféle hordóból áll össze az a bor, amelyik végül a fogyasztók asztalára kerül. Gasztroborászatként – hisz számos nívós fővárosi és vidéki étterem a partnerünk, s 2016-ban a Best of Budapest & Hungary szavazásán az ország legjobb éttermei Kovács Nimródot választották az év gasztro-borászának.  – külön is törekszünk arra, hogy azok, akik kedvelik borainkat, évről-évre az elvárt minőséget kapják, sőt, ha lehet, minden esztendőben még lépjünk is előre néhány fokot a kvalitás létráján, s mindig a legjobbat hozzuk ki az adott évjáratból.

Az ültetvény és a pincék után menjünk egy emelettel feljebb: a KNW irodáiban nagy mostanság a sürgés-forgás, s az izgalom: az egész csapatunk készül május 13-ra, amikor a Nyilasmár-dűlőben egész napos pikniket rendezünk. Megkóstolhatják kiváló, a terroir-jegyeit híven tükröző borainkat – akár tulajdonosunk, Kovács Nimród kalauzolásával is -, s megcsodálhatják nyugalmat árasztó ültetvényünket, rendezett szőlősorainkat. Örömmel csatlakoztunk a St. Andrea Szőlőbirtok, valamint az Almagyar Érseki Szőlőbirtok borköszöntő ünnepéhez. Ezen a napon akár mindhárom borászat ültetvényeit felkereshetik, a közlekedést külön buszokkal biztosítjuk. Gasztronómia partnerünk a noszvaji Nomád Hotel lesz – birtokborainkhoz komponált falatjaik a kifinomult, mégis házias konyha ízeit tükrözik majd. Bővebb részletek majd itt: http://piknik.kovacsnimrodwinery.com/

Battonage majális