Kovács Nimród Borászat

Vágjunk bele!

KNW 2014 tavasz 1

Itt a tavasz, mozdul a természet, az első napsugarak minket is feltöltenek, így újult erővel vágunk bele a munkába. Piacra dobtuk a Valentin-napi szerelmesek borát, a 2013-as KNW Rosét és folynak az előkészületek a 2012-es Battonage Chardonnay és Pinto Gris palackozására is. A Nagyfai dűlőben meglepetéssel készülünk!

Olyannyira itt a tavasz, hogy a szőlő metszését már be is fejeztük. Örömmel vettük észre, hogy a tőkékben elindult a nedvkeringés. Hurrá, a szőlő is egyet ért velünk, tényleg itt van a tavasz!
Nem csak mi, a szőlő, de a madarak is így éreznek. A szőlőterületekre kitelepített madárodúkban is megindult az élet. Fel-fel bukkannak szorgalmas madarak, melyek próbálgatják régi-új házaikat, csinosítgatják, lak berendezik azt;  szépen alakul a mi kis madár lakóparkunk.
A madarakkal való jó kapcsolatunk az integrált szőlőművelési technikában rejlik. A termesztési fajta egyik alapja, hogy a lehető legkisebb mennyiségű kémiai anyag kerüljön felhasználásra. A növény egészségének megőrzése során azon eszközök használatára törekszünk, amelyek a környezetet nem terhelik. Ennek egyik eszköze a madarak be/visszatelepítése, melyek segítségünkre vannak a rovarirtásban. Mi sem bizonyítja ezt a jó „munkakapcsolatot” jobban, mint az a tény, hogy szőlőinkben kémiai rovarölő szereket még soha sem használtunk, a madarak a mi kis rovarölőink.

Mozgalmas hónapok előtt állunk. A következő év tavaszára készülünk, ugyanis jövőre kékfrankost és chardonnayt szeretnénk telepíteni a Nagyfai dűlőben, ahhoz az előkészületeket pedig már most el kell kezdeni, mégpedig először talajlazítással.

A pincében is szorgoskodtunk.  Piacra dobtuk a Valentin-napi szerelmesek borát, vagyis február 14-re forgalomba került a 2013-as kékfrankos rosénk. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk róla. A borról itt olvashatsz bővebben.

Nem fogjuk hagyni sokáig pihenni a palackozót, ugyanis folynak az előkészületek a 2012-es évjáratú Battonage Chardonnay és Pinot Gris palackozására, hogy a pincében elfektetve azok tovább érjenek, még különlegesebb, szebb borok válhassanak belőlük. Érdekes folyamat ez, ha eljöttök hozzánk elmeséljük nektek! 🙂

A chardonnay 1 évvel fiatalabb testvére is szépen fejlődik. Az almasav bontás már majdnem egészében végbement. Gondosan nevelgetjük: a technológiának megfelelően hetente felkevergetjük a finom seprőt. Nem akarjuk elkiabálni, de szenzációs bornak ígérkezik.

Túl vagyunk egy hordó teszten is. A 2013-as évjáratú chardonnay, merlot, pinot noir és syrah borok különböző hordóit mustráltuk. Érdekes tanulmánynak bizonyult a feladat és bebizonyosodott, hogy jól sikerült a hordóválasztás.

A 2011-es Pinot Noir hordókóstolása, szelektálása is megtörtént, hamarosan összefejtjük őket, hogy ő is szépen tudjon fejlődni tovább.

A március sok feladatot tartogat számunkra a pincében és a szőlőben egyaránt.
Akkor vágjunk is bele!

Üdvözlettel:
a Kovács Nimród Borászat csapata