Kovács Nimród Borászat

A hónap bora: NJK 2013

NJK2013

Nem tudunk elfogulatlanul beszélni a Kovács Nimród Winery egyik csúcsboráról, az NJK-ról. Nem csupán amiatt, mert ez a zászlóshajó-borunk, vagyis vele azonosít bennünket a fogyasztók jó része, s épp ezért nem véletlenül viseli a KNW tulajdonosának, Kovács (János) Nimródnak a nevét, hanem azért is, mert magát a bort szerénytelenség nélkül illethetjük felsőfokú jelzőkkel. Miként Mészáros Gabriella borakadémikus jellemezte: a kékfrankos és a syrah házasítása eleganciát és fineszt tükröz, mindkét fajta rendkívül szép savakat tud gyűjteni, s noha szeretik a meleget, hűvösebb klímán is képesek sokat mutatni magukból. A kékfrankos remek tartást ad, a syrah pedig krémes textúrát simít hozzá. A fűszeresen elegáns bor, finom tanninnal az utóízében egyszerre buja, mégis fegyelmezett, aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége pedig igazi nagy borrá avatják.

Ezt a minőséget és komplexitást díjazták immáron második alkalommal a VinAgora nemzetközi borverseny szigorú ítészei: a két évvel ezelőtti megmérettetésen aranyérmes 2011-es évjárat után néhány hete a 2013-as NJK is a legfényesebb medált söpörhette be. Ez is igazolja, hogy noha a meredek, szinte tiszta mésztartalmú Nagy-Eged-hegy dűlőin alig találni igazi termőréteget, s nem is könnyű itt szőlőt telepíteni, ám ha az végre gyökeret vert a kövek között, igazán különleges termést ad.

Az NJK-t nemcsak a díjai miatt választottuk most a hónap borának, hanem azért is, hogy méltón tisztelegjünk a szeptemberben kezdődő szüret előtt: ez az időszak mind a szőlőben, mind a pincében dolgozók számára embert próbáló, izgalmakkal teli és rengeteg munkával jár. Ha egy langyos délutánon, kora estén kortyolunk e borból, gondolatban egy koccintással rájuk, a nedű készítőire is emeljük poharunkat.