Kovács Nimród Borászat

Szőlőültetvények napszámosai

A fenti címmel jelent meg riport a Kincses Kalendárium legutóbbi, 2021-es kiadványában borászatunk egyik csapatáról, hajdani napszámosainkról, akiket immár jelentős részben saját munkatársainkként foglalkoztatunk. – Megvolt a napszámnak is az előnye: minden pénteken a kezünkbe kaptuk a heti bért, könnyebben tudtuk beosztani a pénzt, most pedig meg kellett tanulni milyen az, ha havonta egyszer jön a számlánkra a fizetés, s annak harminc napon át ki kell tartani – ezt mondta a riportban Váradi László, aki hosszú ideje dolgozik már a Kovács Nimród Borászat kötelékében, s az utóbbi időben már a brigád egyetlen női tagját, Annamarit a feleségét is magával hozta. Két gyereket nevelnek a Borsod megyei Sáta községben, ahol híján vannak a munkalehetőségnek: ha dolgozni akarnak, utazniuk kell. A munkába járáshoz szükséges eszközöket a munkáltatótól kapják, a borászat vásárolta a metszőollóikat, s a vízálló, masszív bakancsokat, amivel a meredek területeken is biztonsággal tudnak dolgozni. A cég egy mikrobuszt is beszerzett, így most Sáta és Eger között ezzel ingáznak.

Az összességében harminc hektáros terület bőven ad munkát a kilenc embernek. – Ha nem lennének gépek, háromszor ennyien is kevesen lennénk – mondta Váradi János, aki szintén régi motoros. Decemberben már gyakran kint metszenek, s ez a munka eltart egészen márciusig. Áprilisban jön a kötözés, dróthúzás – az ültetvények támrendszerét erősítik, majd onnantól beindulnak az úgynevezett zöld munkák. Augusztus közepétől október végégig, november elejéig tart a legnehezebb időszak, a szüret, ilyenkor van, hogy hétvégén is ott állnak a tőkék mellett.
Kovács Nimród szerint a csapat így egyfajta állandóságot jelent a cég életében, nem kell újra és újra betanítani a frissen jelentkezetteket, s főállású alkalmazottként a munkavállalóknak is jobb, hogy kiszámítható a jelen, s tervezhető a jövő. Az is tény – tette hozzá Kovács Nimród –, hogy az utóbbi években megcsappant a hadra fogható munkaerő létszáma, ezért egyre többen gépesítenek: ha kevesebb embert kell foglalkoztatni, ki lehet választani a leginkább rátermetteket, akiknek hosszú távra ajánlhatnak munkát.