Kovács Nimród Borászat

Csonkáztunk az ültetvényeken

Nem, mielőtt bárki félreolvasná: nem csónakáztunk. Bár a nagy hőségben szőlészeinknek talán jobban esett volna az abádszalóki öbölben egy vitorláson hűsölni, ehelyett azonban kemény munka folyt dűlőinkben.
Jó, ha tudjuk, hogy kifejlett állapotban lévő szőlőtőkéink 2-3 méteres hajtást fejlesztenek évente, s ennek a hosszúságnak a felét június közepéig elérik. Ha ezek a lombok egymásra hajolnak, sűrűbbé válnak, könnyebben alakulnak ki betegségek. De legalább ekkora probléma, hogy egy ilyen tömött hajtásbokor alatt kevesebb napfény éri a fejlődésnek induló fürtöket, és nem érik be jól a termés.

Ezért szükség van a sűrű lombtömeg ritkítására – nos, ezt a folyamatot nevezzük csonkázásnak, s ezt a tevékenységet végzik mostanság szőlészeink. Jellemzően a fiatalabb tőkék kialakítása során élünk ezzel, illetve az olyan fajták esetében, amelyek sűrű lombot nevelnek. Azokat a hajtásokat békén hagyjuk, amelyeken fürt van, vagy amelyekre a tőke kialakításához, valamint a következő évi metszéshez lesz szükségünk. Ha a tavaszi fás metszés alkalmával sikerült jól beállítanunk a tőketerhelést, idősebb tőke esetében kevésbé szükséges a hajtásválogatás. A támasz nélküli vagy gyalogművelésű szőlőkben már június első felében csonkázzunk, mert enélkül a hajtások elfekszenek, a tőke kezelhetetlenné válik. Minden más művelési mód esetében, így a karós és huzalos támaszú ültetvényekben július közepéig várunk: így javul a vesszők télállósága, és kevesebb hónaljhajtás képződik.

Bővebb információt a csonkázásról az agroland.hu oldalon olvashatnak.

Remek Bikavér Ünnep volt az Érsekkertben

A 21. életév már egy fiatalember esetében is a felnőttkor küszöbét jelenti: az USA több államában például csak ekkortól ihat legálisan alkoholt egy fiú vagy egy lány. Nos, ebbe a korba lépett idén az immár több, mint két évtizedes múlttal rendelkező Egri Bikavér Ünnep, ahol a KNW is jelen volt, négy napon át. Érsekkerti sátrunknál a 2016-os Egri Csillaggal és Egri Roséval, a 2014-es Egri Bikavérrel, valamint MONOPOLE birtokboraink közül a 2013-as Rhapsody-val és a 2012-es Superiorral vártuk vendégeinket, gasztronómiai partnerünk az egri Forst Ház pedig boraink mellé kemencében sült császárhúst kínált, pirított újburgonyával és házi jeges kovászos uborkával. (Bevalljuk férfiasan, a roppanós és üde kovászos uborkát napokig tudtuk volna enni, részben a finom íze, részben a nappali hőségben hűsítő mivolta miatt, de sikerült megálljt parancsolnunk ízlelőbimbóinknak…)
Nem panaszkodhatunk: rengetegen keresték fel KNW standját, köztük amerikai, holland, kínai, francia, skót, lengyel, szlovák és új-zélandi vendégek, akik a hazaiakkal együtt elismeréssel adóztak borainknak. Széles törzsközönségünk akadt, amelynek tagjai mind a négy napon hűségesen visszajártak hozzánk, s talán nem hangzik túlságosan szerénytelennek, ha azt is eláruljuk: nem egy közülük nem is pártolt el tőlünk sehová e négy nap során.
A Bikavér ünnep mérlege ebben az évben is pozitív volt, a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából arra lehet következtetni, hogy a rendezvény túllépte a tavalyi – rekordnak számító – 50 ezres látogatószámot. – derült ki az egri hegyközség fesztivált értékelő beszámolójából. Már az esemény beharangozója is örömteli hírrel kapcsolódott egybe: március 21-én jelentették be, hogy a Magyar Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelik az Egri Bikavért, ami hatalmas elismerés a borvidéknek. Tökéletesebb időpontot nem is választhattak volna a jó hír közlésére, hisz nyolcvanegy évvel ezelőtt, ezen a napon történt, hogy Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntésének köszönhetően önálló borvidékké vált az Egri borvidék.

– „Az eddigieknél is fontosabb volt számunkra az idei borünnep, szerettük volna, hogy hungarikumhoz méltó módon ünnepelhessük meg az Egri Bikavért. Látva azt, hogy már az első naptól mennyien voltak kíváncsiak a borászokra, az éttermekre és az ingyenes programokra, azt hiszem, kijelenthetjük, megérte egy egész éven át dolgozni ezért a rendezvényért. Az Egri Bikavér Ünneppel is azt szeretnénk elérni, hogy a borvidék szőlészei és borászai egyre ismertebbek legyenek, és az Egerbe érkezők egy olyan minőségi borgasztronómiai fesztiválra látogassanak el, amelyből csak nagyon kevés van az országban” – értékelte az eseményt Tarsoly József, a rendezvény fő szervezője. Eger Város Hegybírója külön kiemelte: évről-évre sikerül előrébb lépni, ami annak is köszönhető, hogy az Egri borvidék szőlészei és borászai is egyre jobb munkát végeznek, amelyet mutat a számos hazai és nemzetközi díj is.
Szavai szerint külön elismerés a borvidék számára, hogy a XXI. Egri Bikavér Ünnep nyitónapján Tarlós István, Budapest főpolgármestere személyesen jelentette be, hogy a főváros hivatalos vörösbora az Egri Bikavér, míg fehérbora az Egri Csillag lett. Szintén a nyitónapon – amelyen díszvendég volt Franco Nero színész, rendező – derült ki, hogy File János lett a 2016. Év Szőlőtermelője, Osváth Tamás az Év Bortermelője, Malácsik Tibor az Év Borgasztronómusa, míg Pál Sándor munkáját az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért éremmel ismerte el a hegyközség. Nekik a KNW külön is sok szeretettel gratulál a méltán megérdemelt elismeréshez!

A Bikavér Ünnepről további érdekességek: http://bikaverunnep.hu/