Kovács Nimród Borászat

Jó szüret Egerben, Nagy-Eged-hegy mesterkurzus Budapesten

Szeptember 11-én kezdtük el az idei szüretet, s a hónap utolsó harmadára már hordókban állt a Battonage Chardonnay, amelyből idén várhatóan 16 ezer palackot készítünk. E közkedvelt borfajtánk az egyedi technológiának köszönhetőn kiváló, selymes-vajas, telt ízű, az erjedési folyamatban keletkezett finom seprőt ugyanis közel egy éven át rendszeresen felkeverjük, így a szárazanyagban lévő ízek, aromák koncentráltan jelennek meg a borban, Maga a „batonnage” szó francia eredetű, nyers fordításban a „botolás, bottal való foglalatoskodás” a jelentése. 

Ebből kapta fantázia nevét a bor: Battonage, melyet mára sokan átvettek. Mi magunk rozsdamentes acélpálcát használunk a finom seprő felkeverésére, de az USA-ban például előszeretettel használnak súlyos fémláncokat, azt eresztik bele a hordóba, s azzal keverik fel a kierjedt nedűt, s létezik olyan szerkezet is, amely az egész hordót ragadja meg, s „rázza fel”, hogy elegyítse az ízeket.

Főborászunk, Szerdahelyi Péter szerint jó az idei évjárat, noha a tavaszi fagy kicsit „lecsippentett” a mennyiségből, főként a Merlot és a Furmint esetében. A természet okozta „terméskorlátozás” mellett mi magunk is irányítjuk a hozamot, a nyilasmári és nagyfai birtokunkon jellemzően 45-50 mázsa termést hagytunk hektáronként a tőkéken. Ennek köszönhető, hogy a fürtök gazdag ízvilággal rendelkeznek, s a szárazanyag-tartalom is magasabb.


Akár egy anya a gyermekei esetében, mi sem tudunk kiemelni egyet-egyet a boraink közül. Annyi azonban bizonyos, hogy a Pinot Noirt különösképp kedveljük, s az egyik meghatározó fajtának tartjuk. Nem véletlenül: az egri borvidék hasonló jegyekkel bír, mint a kiváló Burgundia, így az ottani fajták, a Chardonnay és a Pinot Noir a mi hűvös-napfényes borvidékünkön is remekül teljesítenek. A Pinot Noirt fajélesztővel s vadélesztővel is beoltottuk, 12-16 napon át héjon erjesztettük, majd így kerültek be a hordókba.

Mesterkurzus a Nagy-Eged-hegyről


Míg idei évjáratú boraink jó ideig várják még, hogy az Önök poharaiba kerülhessenek, van, amire már alig néhány hetet kell csak várakozni. Akad még hely – igaz, korlátozott számban – a Nagy-Eged-hegy mesterkurzusra. A régió egyik legmagasabban fekvő és legrégebbi szőlőterületéről szüretelt világszínvonalú borokat tavaly mutatta be először közösen az ott tevékenykedő három borászat: a St. Andrea, a Kovács Nimród Borászat (KNW) és a Gróf Buttler. E három pincészet 2017. október 26-án újra együtt mutatja be Magyarország egyik legkiválóbb terroirjának erejét.
Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe a Nagy-Eged-hegy, ahol a teljes déli fekvés, a 20-35%-os meredekség, a rendkívüli alapkőzet és a talaj együttese tökéletes életteret teremt a szőlő számára. A hegy felszínére a napsugarak szinte merőlegesen érkeznek, egy részüket a sok helyütt felbukkanó fehér vagy szürke mészkősziklák visszaverik, így a felszín közeli levegőréteget több fokkal melegebbre hevítik. A vegetációs periódusban az átlaghőmérséklet 17ºC, a napsütéses órák száma is igen magas, évi 2100 óra, ennek köszönhetően szubmediterrán mezoklíma alakul ki. A hegy fő tömegét szürke mészkő alkotja, amely nemcsak a borok szép savszerkezetéhez, de hosszú élettartamához is hozzájárul.

Figyelem: a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
További részletek és jelentkezés az esemény honlapján: https://kovacsnimrodwinery.hu/hu/nagy-eged-hegy-mesterkurzus-2-0/