Kovács Nimród Borászat

Más-más hordóban “játszanak” az All that Jazz tagjai

Vörösboraink nagy része már hordóban érlelődik, egy kevés nyilasmári Merlot, Kékfrankos és nagyfai Cabernet Franc várja még tartályban, hogy a következő hetekben a pinceágakba kerülhessen. Préselés után megvolt az első fejtés, a Pinot Noir-nál lement az almasav, ezeket a tételeket le is kéneztük. Ez a helyzet a KNW-nél november végén, s cél pedig az, hogy év vége előtt az összes arra szánt bor lekerüljön a hordókba, s lekénezve várja az újév beköszöntét.

Főborászunk, Szerdahelyi Péter arról is beszélt, hogy idén hat külföldi kádárcégtől vásároltunk hordókat amelyek révén így sokkal szélesebb palettán variálhatjuk a különböző fajtákat. A híres burgundiai Billon cég kifejezetten az All that Jazz termékcsaládunkba tartozó Blues Kékfrankosunkhoz ajánlotta Richelieu típusú hordóit, a Soul Syrah-t pedig főképp Damy Rouge védjegyű hordókba tettük. A 777 Pinot Noir jórészt a Seguin Moreau “Medium Long Open” jelzésű – lassabban, alacsonyabb hőmérsékleten és hosszabb ideig pörkölt – hordójában pihen, de jót tesznek neki a Francois Freres termékei is.

A KNW filozófiája és mindennapi gyakorlata szerint boraink negyven százalékát magyar, másik negyven százalékát francia, húsz százalékát pedig amerikai tölgyfahordókba tesszük. A Nagy-Egedi Grand Bleu-hoz például a palotabozsoki székhelyű European Cooperstől (Európai Kádárok) veszünk magyar tölgyből, de nem a zempléni kocsánytalanból, hanem a mecseki jóval zöldebb, harsányabb, durvább szerkezetűből készült hordót, ami kifejezetten hasznára válik hosszú érlelésű Kékfrankosunknak.

S ha már a Grand Bleu-nél tartunk, hadd hívjuk fel blogunk olvasóinak figyelemét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus tanácsára, aki szerint felbontás után másfél-két órán keresztül levegőztetni, dekantálni kell ezt a fajtát, ekkor tudjuk a legjobb formájában kóstolni. Hosszabb időre nincs szükség, négy-öt órányi levegőztetés árt a bor gyümölcsös jegyeinek. Bontás után 2 órával az illatban már előtérbe kerülnek a finoman édeskés hordós jegyek, kevés pörkölési aroma jelenik meg, diszkréten, elegánsan aláhúzva az egyre intenzívebb málnás-meggyes jegyeket.

Dixie, Cool, Blues, Rhapsody – mi a közös bennük? 

A címben feltett kérdésre a KNW barátai és boraink ismerői rögvest adnának egyfajta válasz: mindannyian az All that Jazz termékcsaládunk tagjai. Igen ám, de akkor hol marad a család ötödik tagja, a Soul Syrah?

Nos, a jó válasz, hogy a felsorolt négy “jazz-borban” a dugó a közös. Ennél a négy tételnél ugyanis a  Normacorc cég cukornád-polimer-dugóit használjuk, amelyek a minél sterilebb környezet miatt nitrogénnel feltöltött műanyagzsákokban érkeznek meg hozzánk. A Nomacorc egy amerikai-belga cég, amelyet 1999-ben alapított meg az Egyesült Államokban Gert Noel belga üzletember és borkedvelő, aki nagyon sokszor belebotlott dugós borokba, s ezért kezdett foglalkozni annak a gondolatával, hogy megoldja ezt a problémát – írta a vinoport.hu. Ez a fajta dugó rendelkezik a parafa rugalmasságával, de kizárja a dugósság hibájának előfordulását. A koextrudált dugókészítési technológia a Nomacorc világszabadalma, s egyre kedveltebb a borászok körében. Mi azért is szeretjük, mert használatával nem csak borainkat, de a környezetet is óvjuk, s kevesebbet ártunk a rohamosan csökkenő parafa-tölgy-állománynak is.