Kovács Nimród Borászat

Nagy-Eged-hegy: a mi kedvenc dűlőnk

Nagy-Eged-hegy

Polyák István a Kovács Nimród Winery borásza az Egri Bor Most Facebook-oldalán „A kedvenc egri dűlőm” sorozatban a Nagy-Eget-hegyről mesélt. Elmondta, hogy ez a terület országosan is leginkább arról ismert, hogy az egri borvidék tufatalajához képest egy meszes talajon található, 500 méter tengerszint feletti magassággal, s ezzel elmondható, hogy Magyarországon, sőt Kelet-Európában is a legmagasabban fekvő szőlőültetvények vannak itt.

A KNW ültetvényei ennek is a legmagasabb termőterületein, egy tízhektáros ültetvényen helyezkednek el, ahol a Kékfrankos, a Syrah és a Furmint fajták találtak otthonra. Szavai szerint a Nagy-Eged-hegy nemcsak azért különleges, mert mészkőtalajon terem itt a szőlő, hanem azért is, mert nagyon meredek területeken találhatók az ültetvényeink. Ha közelebbről megvizsgáljuk a hegyet, a lentebb lévő „szoknyánál” buja növényzetet találunk, a szőlőkön nagy hajtások vannak, azonban ahogy haladunk felfelé, szembeötlő, hogy egyre kevesebb növénnyel találkozik az ember, szinte elfogy a talaj, és megjelennek a kisebb-nagyobb méretű mészkődarabok, amelyeken ott vannak az évmilliókkal ezelőtt képződött tengeri üledéknyomokat is. Az egyre kevesebb termőtalaj egyre kevesebb tápanyagot tud szolgáltatni a szőlőnek, amit így egyfajta sokkhatás ér, s ettől az átlagosnál kisebb, ám sokkal intenzívebb ízű bogyókat növeszt. Ennek köszönhetően koncentráltabb borok készülhetnek az innen származó szőlőkből, és emiatt több íz, aromaanyag és tannin található meg a Nagy-Eged-hegyről származó borokban. – A hegy az ami megteremti a borokat, az emberi kéz legfeljebb gyengéden segíti annak tökéletesítését. A hegynek köszönhetjük, hogy ilyen unikális, egyedi területről beszélhetünk, és csúcsborok készülhetnek az itteni dűlőkből – mondta.

A teljes film 2022. március 27-i bejegyzéssel az alábbi linken nézhető meg: https://www.facebook.com/egribormost/