Kovács Nimród Borászat

Május: vihartépte szőlők és kettéhasadt eperfa

vihar karokSzomorúan alakult az év ötödik hónapja. A május első napsütéses hete után viharos és annak következtében tragikus időszak köszöntött be a szőlőterületeinken. Májusban – mint tudjuk – gyakoriak a záporok, zivatarok, felhőszakadások és még a jégeső is. Ez idén sem volt másként.

A hónap közepétől nap nap után dörgött, csattogott felettünk az ég. Hömpölygött a víz a városban, dagonyáztunk a mocsárban a szőlőterületeken. Az Nagy-Egeden jég is esett, de kárt nem okozott, a szőlők szerencsésen megúszták.Nem tudtak sajnos másnap így segíteni a szőlővédő szentek (Szent Orbán és Szent Donát) a Monopole területeinken. Az országban olyan sok kárt okozó Yvette ciklon május 16-án 100 km/órával a Nyilasmár és a Nagyfai dűlőinkbe érkezett. A terület elhelyezkedése és kitettsége miatt az észak-déli irányú viharos szél a Kékfrankos és Chardonnay ültetvények egy részében teljes és részleges hajtásletöréseket okozott, és a Merlot fajtánk fürtjeinek kocsányszerkezetét megszaggatta.

Jelenleg a szőlőink virágzásban vannak, tényleges kárértéket ezért nem tudjuk megbecsülni. Az elvirágzás után derül ki, hogy megkötődik-e a szőlő, tehát, hogy lesznek-e olyan fürtök, melyek szőlővé fognak érni. Így a teljes kárt csak június végén tudjuk megállapítani és a következő havi blogban beszámolni róla.

EperfaA Nyilasmár dűlőnk szimbóluma, a több száz éves Eperfa – mely egy 1910-es években készült hivatalos földmérési térképen tájolási egységként szerepel, mint magassági pont – is megsérült a viharban. Törzse kettéhasadt. A megmaradt részének talán van valami esélye a továbbélésre, legalább is mi nagyon reménykedünk benne. A letört darabjából emléktárgyat szeretnénk készíteni, egy olyan ereklyét, melyről mindig eszünkbe jut, hogy milyen szépen tündökölt az valamikor a dűlő tetején. Bármi féle ötletet szívesen várunk az info@kovacsnimrodwinery.com e-mail címre.

Májusban nagyon fontosak a zöldmunkák, mint például a hajtásválogatás és a hajtásigazítás.
Hajtásvalogatás_2Nélkülözhetetlen munkák ezek, mely során beigazítjuk a hajtásokat a hajtástartó huzalok közé, hogy azok szépen, egyenesen tudjanak továbbfejlődni, valamint a hajtásválogatás folyamán a tőkére nem való hajtásokat letörjük. Azokat a vitális, erős hajtásokat hagyjuk meg, melyeket szeretnénk, hogy nevelje a szőlő. Ez a minőségi válogatás (terméskorlátozás), a bor jó minőségének egyik alapja.

A lehető legtöbb mindent megpróbálunk elkövetni annak érdekében, hogy a szőlőink a legjobban érezzék magukat, hiszen filozófiánk szerint csak az egészséges szőlőinkből készíthetünk évről évre kiváló minőségű borokat.
Nyilasmár a Bogácsi tóvalÍgy a föld felett és a föld alatt is igyekszünk azokat táplálni, megvédeni őket a különböző betegségektől, fertőzésektől. Segítve a növények fejlődését bio szerves trágya granulátumot jutattunk a talajba, majd a kezelt területet bedolgoztuk. A tőkék alatt folyamatosan növő füvet nem vegyszerrel irtjuk, hanem un. soralj kaszálással tartunk rendben. Végül meg is permeteztük a tőkéket lisztharmat és peronoszpóra ellen. Természetesen itt is környezetet kímélő növényvédő szereket alkalmaztunk.

Reméljük, hogy a szőlőink meghálálják a törődést és az égiek is kegyesebbek lesznek hozzánk!

Üdvözlettel:
a Kovács Nimród Borászat csapata