Kovács Nimród Borászat

Újdonságok a pince mélyén – Polyák István főborásszal beszélgettünk

Palackok

Legutóbbi hírlevelünkben Kovács Nimróddal, a KNW tulajdonosával készítettünk interjút annak kapcsán, hogy a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet feloldásával újraindult az élet a borászatban is. Most Polyák István főborászt faggattuk arról, milyen kihívásokkal kellett szembenézni a tavaszi hónapokban, s miként kezdődött el a nyár a pincék és palackos érlelők mélyén.

– Noha a vírus következtében márciustól május végéig kissé lelassult az élet, azért nem állt meg – mondta. – A hordókban, tartályokban lévő borok fejlődnek, érnek, ezeket folyamatosan figyelni, ellenőrizni kell. A legutolsó, 19-es évjáratot rendszeresen feltöltögetjük – ahogy mondani szokás, a hordó is „iszik”, s ahhoz, hogy az oxidációt elkerüljük, színültig kell lennie a bornak –, szükség esetén kénezzük.

A szüret előtt fontos, hogy a kész borok palackba kerüljenek. Így letöltöttük már a 2019-es Egri Csillag reduktív házasításunkat, amely a „Mindennapi Örömök” borcsalád tagja. A borászat filozófiáját követve az utóbbi években a hangsúly inkább a Monopole-birtokborok és a gyűjtőknek szánt Nagy-Eged Grand Cru borok felé tolódott.

Szintén palackokba került a 2018-as Rhapsody Bikavér és a 777 Pinot Noir, s ugyancsak lepalackoztuk ikonikus két nagy-egedi vörös borunk, a száz százalék kékfrankos Grand Bleu, valamint a kékfrankos-syrah házasítás NJK 2017-es évjáratát is. E két grand cru bor esetében ezt a pillanatot 2,5 éves hordós érlelés előzte meg, a palackokban pedig további három-négy évet töltenek majd el az érlelő pincében, állandó hőmérséklet és páratartalom mellett – mondta. A nagy-egedi vörös boraink különlegességét tovább fokozza az az eljárás, melyet az utóbbi évjáratokban kísérleteztünk ki, vagyis a Double Barrel technológia. Ennek lényege, hogy a kézi szüretelést követően a szőlőt nagy odafigyeléssel, kíméletesen dolgoztuk fel, majd erjesztettük, a kierjedt új bort 2 éven át új barrique hordóban érleltük, majd ezt követően egy másik új barrique hordóba fejtettük át, és érleltük további 6 hónapon keresztül. A kétszeri új hordó használatnak köszönhetően extrém intenzitású hordós jegyek, karakteres pörkölés és buja vaníliás aroma jelenik meg a borban, amely a hosszas érlelést követően elegáns harmóniában mutatja meg elképesztő egyediségét. Ezt az egy hordónyi mennyiséget házasítjuk be az NJK és Grand Bleu borainkba, így fokozva azok különleges ízvilágát.