Nem tétlenkedett július második felében sem csodaszép GAI típusú olasz palackozógépünk: ezúttal a Nagy-Eged-hegy ajándéka, a 2015-ös Grand Bleu és a 2015-ös NJK került közel három évnyi hordós érlelés után a butéliákba. Főborászunktól, Polyák Istvántól tudjuk, hogy a 0,75 literes palackok mellett a Kékfrankos Grand Bleu, s a Kékfrankos-Syrah házasítású NJK is kapott különleges formát: hatvan-hatvan Magnum palack is készült belőlük. A másfél literes tételeket fesztiválokon, rangos rendezvényeken bontjuk majd fel, de gyűjtőknek is ajánljuk, nem véletlenül. Miként István kifejtette: mindkét méret ugyanazt a szuper minőségű natúr parafadugót kapta, amely azonos mennyiségű, minimális oxigént enged be a borhoz. Csakhogy a kétszer nagyobb Magnum palackban az átlag palackéhoz képest feleannyi levegő érintkezik a borral – legalábbis a formál-logika és a matematika szerint – így ebben az üvegben a fejlődés valamivel lassabb lesz, viszont a bor eltarthatóságának ideje növekszik. (tovább…)
Szépen kötődnek szőlőfürtjeink
A május végén, június elején beköszöntött hirtelen kánikula kicsit megbolondította a természetet: nemcsak a bodza virágzott el szinte pillanatok alatt, s érett meg hamar az eper, cseresznye, s arattak már jóval Péter-Pál előtt, hanem a szőlő is dinamikusabb fejlődésnek indult ezekben a hetekben.
A szakirodalom szerint a tőkék 2-3 méteres hajtást fejlesztenek évente, s ennek a hosszúságnak a felét június közepéig elérik. Ha a levéllombok egymásra hajolnak, túl sűrűvé válnak: nehezebben éri a fürtöket a nap, s könnyebben alakiul ki betegségek. A hajtásigazítás, csonkázás ezért már június elején gőzerővel zajlott nyilasmári és nagyfai ültetvényünkön. (tovább…)
Varázslatos város, varázslatos borok
Szeretjük, hogy a KNW kóstolóvendégei Eger vendégei is: ebben a csodás barokk városban töltenek el egy rövid vagy egy hosszú hétvégét, bejárják a várost, felkeresik a jó éttermeket, ejtőznek a Török-fürdőben, a strandon vagy az egerszalóki termálmedencékben, s közben szünetet tartva, vagy a napot megkoronázva, az estét élményé emelve verőszalai pincészetünkbe látogatnak, s itt kóstolják meg borainkat, ahol azokat legnagyobb választékban találják meg. (tovább…)
Palackban új Egri Csillagunk
Olaszrizling, Leányka, Chardonnay és Pinot Gris – nem változtattunk jól bevált négyesünkön, s idén is e fajtákból alkottuk meg Egri Csillagunkat, “Mindennapi örömök” borcsaládunk közkedvelt tagját. A 2010-es évek elején fiatal egri borászok által életre hívott, s az Egri Bikavér fehér párjaként meghatározott házasításnak a szabályok szerint legalább ötven százalékban Kárpát-medencei fajtákat kell tartalmazni, miközben az illatos fajták aránya nem lépheti át a harminc százalékot. Klasszikus, superior és grand superior kategóriái fellelhetők az egri borvidéken. (tovább…)
Új főborász a KNW-nél
Semmi sem állandó, csak a változás maga – ezt mondta a bölcs Hérakleitosz, ókori görög filozófus. (tovább…)
Borászunk avat be a KNW-Bikavérek titkaiba
“Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”
(Garay János)
Borkóstolónak indult, lánykérés lett belőle…
Akik már jártak nálunk borkóstolón, bizonyára jó szívvel emlékeznek vissza borainkra, felidézik magukban a pinceágak mélyén sorjázó francia, magyar és amerikai tölgyfahordóink melengető méltóságát. Talán találkoztak Eta nénivel, 76 évesen nyugdíjba vonult ikonikus munkatársunkkal, aki a kezdetektől velünk volt, nagy szívvel és nagy lélekkel simította nap mint nap címkéinket palackjainkra.
Viszlát 2017, légy üdvözölve 2018!
Más-más hordóban “játszanak” az All that Jazz tagjai
Vörösboraink nagy része már hordóban érlelődik, egy kevés nyilasmári Merlot, Kékfrankos és nagyfai Cabernet Franc várja még tartályban, hogy a következő hetekben a pinceágakba kerülhessen. Préselés után megvolt az első fejtés, a Pinot Noir-nál lement az almasav, ezeket a tételeket le is kéneztük. Ez a helyzet a KNW-nél november végén, s cél pedig az, hogy év vége előtt az összes arra szánt bor lekerüljön a hordókba, s lekénezve várja az újév beköszöntét. (tovább…)